100 dagen schrijven

Op een mooie zonnige dag zit ik met mijn vriendin op het terras. Zij vertelt mij dat ze meedoet aan een schrijfgong. Huh?

Op 15 januari 2014 is het 100 jaar geleden dat Etty Hillesum geboren werd. Etty, geboren in een Nederlands-joodse familie, kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord. Zij schreef meerdere boeken, o.a. 'Het Werk'.

 

Haar geboortedag wordt gevierd met een unieke schrijfgong, georganiseerd door Christine de Vries (www.Shodo.nl). De schrijfgong duurt volgens de oosterse traditie precies 100 dagen. Ik word meteen getriggerd om mee te doen. De eerste uitdaging die ik ontvang, is de opdracht: schrijf een kennismakings 'elfje' op het forum.

En ik pen

Brandend
verlangen om
pen op te
nemen en mijzelf te
verrassen

Ik heb er zo’n zin in om te zien wat er in mij zit aan schrijverstalent, woorden en verhalen. Tijdens deze 100 dagen zet ik iedere dag mijn kookwekker en schrijf een 'boeddhistisch kwartiertje' in mijn schriftje aan de hand van een kort citaat uit de dagboeken van Etty, die ik van Christine ontvang. Het leuke is ook dat meer dan 500 dames en heren meedoen uit 9 landen! Wij houden contact met elkaar via het forum op Shodo.nl en delen zo onze ervaringen.

Een gong kent maar een paar regels:

  • het duurt precies 100 dagen
  • je doet iedere dag dezelfde oefening mét aandacht
  • je schrijft vijftien minuten, heel snel, zonder nadenken, zonder oordeel en je leest wanneer de vijftien minuten voorbij zijn
  • wanneer je de oefening vergeet te doen, begin je weer opnieuw op de éérste dag van de gong (of je schrijft gewoon verder waar je gebleven bent. Hier geldt eigen verantwoordelijkheid).

De oefening lijkt verrassend eenvoudig, maar wanneer je dit 100 dagen mét aandacht doet, zal je via de woorden van Etty én die in je eigen dagboek heel dicht bij jezelf uitkomen. Ik heb nu een aantal dagen geschreven en elke dag is een andere ervaring. De ene dag gaat het schrijven makkelijker dan de andere. Soms begint meteen het ego te praten en blijven de woorden steken.  En ik heb meegemaakt dat het eerste deel in de ik-vorm werd geschreven en het tweede deel in de 'jij'-vorm. Mmmmm….?

Elke dag vijftien minuten in een andere wereld.

Ik vind het heerlijk!

Gerelateerde artikelen

FemNa40