Sla het pad van yoga in

Het huishouden, werk, kinderen wegbrengen naar school, je hebt duizend en een dingen te doen op een dag.

Soms ben je te moe maar toch moet je tijd maken omdat er zoveel te doen is.  

Je lichaam is moe en verlangt naar rust. Yoga is uitermate geschikt om je lichaam en geest in balans te brengen.

 

Tijd vrijmaken

Hoe drukker je het hebt, hoe meer tijd je zou ‘moeten’ vrijmaken voor yoga. Want daarmee bevrijd je jezelf van stress en creëer je een gevoel van ruimte, precies waar je behoefte aan hebt. In elke yogales oefen je met mediteren: tijdens de eindontspanning doen we ons best om de geest even stil te krijgen. 

Mediteren heeft een positief effect op je lichaam. In een leven waarin je lichaam steeds meer stress te verdragen krijgt, helpt meditatie om balans terug te krijgen. Dankzij meditatie vind je rust in je geest. Bovendien kan een ontspannen lichaam zichzelf beter herstellen dan een gestresst lichaam.

Tijdens meditatie realiseer je wat je kern is en identificeer je je niet met je denkvermogen. Stel je voelt je vermoeid. Dan kun je denken ‘ik ben vermoeid’. Je kunt ook zeggen ‘mijn lichaam voelt zich moe en heeft behoefte aan rust’.

Als je het eerste denkt, identificeer jij je (onbewust) met je lichaam wat makkelijker stress kan veroorzaken dan bij de tweede gedachte. Jij bent namelijk veel meer dan je lichaam, emoties en gedachten!

Yoga ontspanning en kracht

Tijdens gespannen tijden krijg je overmatige spanning in je spieren en een disbalans in de organen. Ook je geest wordt onrustig. Tekenen die wellicht herkenbaar voor je zijn! Door yoga te beoefenen, leer je bewust aanwezig te zijn in het moment zonder iets te doen. Doordat je aandacht naar binnen is gericht, krijg je inzicht in je (ongezonde) patronen.

Spanning leer je los te laten. Door verschillende asana’s (houdingen) en een aandachtige ademhaling ontstaat weer evenwicht tussen de binnen- en buitenwereld, inspanning en ontspanning, lichaam en geest.

Door regelmatig yoga te beoefenen, leer je niet alleen te ontspannen en concentreren. Je kweekt daarnaast een soepel, krachtig en gezond lichaam.

Achtergrond van yoga

Yoga wordt beschouwd als een allesomvattende kunst, filosofie en wetenschap. In haar zuiverste vorm is yoga een compleet systeem met acht stadia. Door de  eeuwen heen hebben verschillende yogi’s verschillende stadia benadrukt. Hierdoor zijn vele yogastijlen ontstaan.

Al deze stromingen hebben echter dezelfde ideologische basis: het streven naar verbetering van de wereld, zowel op individueel en persoonlijk vlak als in een breder verband, namelijk de hele mensheid.

Yoga betekent letterlijk eenheid, verbinden of verenigen. Op individueel vlak houdt dat in dat elk aspect van een menselijk wezen van zijn diepste ontastbare innerlijk tot en met het uiterlijk tot één harmonieus geheel wordt samengevoegd. Op breder niveau betekent het de vereniging van het individu, de kosmos en God.

Sla je het pad van yoga in? Dan begin je aan een bijzondere reis die je gerust een ontdekkingstocht door je eigen wezen kunt noemen. Durf die eerste stap te zetten naar balans, controle en kracht. Ontdek het!

Geschreven door Kalinka van Wees  www.ajnatempel.nl Lijf en Gezondheid

Gerelateerde artikelen

FemNa40