Genieten van de Azalea

Met een bloeiende Azalea is het volop genieten.

De bloemen laten zich vanaf mei zien en geven de tuin een betoverende sfeer.

 

Maart is een uitstekende maand om de Azalea een plekje in de tuin te geven zodat jij straks volop kunt genieten van een uitbundige bloemenzee. Maak kennis met de Tuinplant van de Maand Maart.

Vele gezichten

De Azalea is een tuinplant met vele gezichten die in haast elke tuin tot zijn recht komt: van een superstrakke tot een natuurlijke tuin. In mei en juni bloeit de plant gul en sierlijk met romantische bloemen in wit, roze, rood of paarsrood maar er zijn ook soorten met tweekleurige bloemen.

Zo verschillend als het kleurenpallet, zo verschillend is de groeivorm van de tuinplant. Van struikvorm tot
‘op stam’ en van mini tot piramidevormige planten. En zelfs de bloemvorm kan verschillen, van groot en klein tot dubbel- en enkelbloemig. 

Maar laat je ook gerust verrassen door Azalea’s met helder groene of ‘zwarte’ bladeren.

Oerplant

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China en komt uit de Rhododendronfamilie met meer dan 150 leden. De tuinplant die in Europa zo bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken en in de VOC-tijd deze kant op gekomen.

Verzorging

De Azalea is een winterharde plant die het liefst op een plekje in de tuin met halfschaduw staat, omdat daar de grond meestal wat vochtiger is. Plant de Azalea diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben.

De tuinplant is echter ook zeer geschikt om in bakken op het terras te zetten. Zorg er dan wel voor dat overtollig regen- of gietwater weg kan vloeien. Bijvoorbeeld door gebruik van hydrokorrels of een gat in de bodem van de pot.

Verwijder uitgebloeide bloemen. Je kunt de Azalea het beste na de bloei snoeien.

Weetjes

  • De botanisch naam is afgeleid van het Griekse 'azaleos'. Dat betekent ‘droog’ en verwijst vermoedelijk op de houtachtige takken van de plant.
  • In China staat de Azalea bekend als het 'Ik denk aan thuis’-struikje.
  • De Azalea is de nationale bloem van Nepal.
  • In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven.


  

  
Bron

Gerelateerde artikelen

De kleurrijke herfst

Door:

Herfst, dat is voor jou zo lang mogelijk genieten van buiten zijn. Felle, vrolijke herfstkleuren en heel veel bloemen geven je energie.

Lees verder

De lente in zicht

Door:

De lente komt meestal medio maart en de zonnige dagen bieden de mogelijkheid om alvast de tuin voor te bereiden op de lente en de zomer.

Lees verder

FemNa40