De lente in zicht

De lente komt meestal medio maart en de zonnige dagen bieden de mogelijkheid om alvast de tuin voor te bereiden op de lente en de zomer.

Het is de tijd om de winterstruiken te vervangen door nieuwe zaaibedden. Het is niet de leukste aanblik, een kale tuin of leeg terras in het vroege voorjaar.

Gelukkig is er een snelle manier om huis en tuin in lentesferen te brengen.

 

Eerst is het de tijd voor een grondige schoonmaak van de tuin; de kille wind kan door de vorst en het winterweer de bodem hebben uitgedroogd. Verwijder al het onkruid en mos van de paden, terras en oprit.
Het zijn saaie taken maar deze vervelende klusjes moeten echt gebeuren voordat je gaat beginnen met het inrichten van de tuin. Doe je dit niet dan krijg je hier later spijt van.

Het is ook een goede tijd om compost of stalmest in de tuin om te spitten. De voedingstoffen worden dan ook optimaal benut. Doe dit niet te dicht bij de wortels van vaste planten en/of heesters.

Voor het aanleggen van nieuwe bedden en borders kun je deze markeren in de vorm die je graag hebt.
Gebruik hiervoor een fles met zand en druppel deze in die vorm. Verwijder de bovenste laag van de groeiende vegetatie en spit de verdroogde aarde om. 

Verwijder alle oude plantdelen. Het is tijd om plaats te maken voor nieuwe scheuten. Hierna kun je de grond bemesten. Koop nog geen nieuwe planten tenzij je een serre hebt of een plek waar je ze kunt bewaren tot na ijsheiligen.

Het gras begint te groeien zodra het kwik boven de 6°C stijgt. Herstel de beschadigde gazonranden en zaai de kale plekken in het gazon bij. Het gazon kan nu bemest worden met gazonmeststof en verticuteer het gras om mos en dood gras te verwijderen.

Start met het regelmatig maaien van het gras, zo rond half maart. Zo behoudt het gras een goede conditie.
Voor het harken stel je de messen hoog af.

Na half maart kunnen de rozen weer gesnoeid worden. Snoei tot op drie (tot vier) ogen terug en zorg dat het bovenste oog naar buiten gericht is.Na half maart, als de ergste vorstperiode voorbij is,
kunnen zomerbloeiende heesters zoals vlinderstruik flink teruggesnoeid worden. Zorg altijd dat er nog voldoende gezonde ogen overblijven.

Maart is doorgaans een onrustige tijd voor de tuinier. Het kriebelt al weer flink, want als het niet vriest kunnen we al het nodige aanvangen in deze maand. Je kunt het beste begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek hebben staan.

Gerelateerde artikelen

De kleurrijke herfst

Door:

Herfst, dat is voor jou zo lang mogelijk genieten van buiten zijn. Felle, vrolijke herfstkleuren en heel veel bloemen geven je energie.

Lees verder

FemNa40