Herfst in de tuin

Oktober is niet echt de tijd om in de tuin te werken. Het is wel de mooiste tijd van het jaar. De groei van het onkruid neemt af,
dat scheelt een hoop werk. Het prachtige kleurenspektakel neemt toe. 

Wie de tuin goed heeft onderhouden, kan nu nog heerlijk genieten van prachtige kleuren. De kleuren van de bladeren veranderen vanzelf.

Voor de najaarstuin zijn er laatbloeiende borderplanten en grassen, die in combinatie met het herfstblad van struiken en bomen de tuin in oktober een aparte charme geven.

Planten

Planten die het heel goed doen zijn Sedum spectabile (een groenblijvende plant uit de vetplantenfamilie), een robuuste plant met een karakteristiek uiterlijk.

Een ander prachtig vetkruid is Sedum Herbstfreude, met bruinrode bloemen. Ook een laatbloeier is Boltonia asteriodes var. Latisquama (Nederlandse naam Schijnaster), een hoge vaste plant met blauwgerijpte stengels en een overvloed aan witte asterachtige bloemetjes.

De dagen worden korter, waardoor we weer verlangen naar geborgenheid en warmte. Bloemen en bessen kunnen aan deze behoefte voldoen. Plaats wat glaswerk, aardewerken schalen, potjes en vazen in de tuin, waardoor je een mooi aanzicht creëert.

Grassen

Plant een aantal robuuste grassen die voor kleur zorgen in de najaarstuin. Pampasgras heeft mooie witte pluimen en veel rietsoorten (Miscanthus) bloeien met zilveren of bronzen pluimen.

Heel erg mooi zijn de Zebrinus en de Strictus, die onregelmatige gele dwarsbanden hebben op de groene grasachtige bladeren. Met deze grassen en de laatbloeiende vaste planten kun je een prachtige border samenstellen, die in oktober zijn hoogtepunt bereikt.

Struiken

De Cornus kousa (een japanse struik) is één van de mooist verkleurende heesters. vruchten lijken een beetje op frambozen.
De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar ook verwerkt worden. Ook de vogels lusten de vruchten.
Dikwijls laat men de vruchten voor de vogels hangen.

Herfstasters hebben diepe en intense, warme kleuren, waarmee ze tuinliefhebbers en de laatste vlinders verleiden.
Er zijn mooie boeketten van te knippen.

De Parthenocissus (een houtige klimplant), of wilde wingerd, is een ster in prachtige herfstkleuren, waardoor deze geschikt is voor een prachtige herfsttuin.

Veel bloeiende potplanten die vanaf het najaar worden aangeboden, bloeien onder andere omstandigheden ook op andere momenten. Kerststerren (Euphorbia pulcherrima), die met de kerstperiode massaal worden gekocht. Hetzelfde geldt voor potchrysanten en Azalea´s.

Planten voordat het vriest

Het is het niet onverstandig om al in het najaar te planten. Normaal denkt je er pas in het voorjaar aan. Zoalng het nog niet vriest kunnen bijvoorbeeld Heesters al geplant worden.

Oktober is ook gunstig voor het planten van vaste planten. Ten eerste is de bodem nog redelijk warm, zodat de planten stevig kunnen wortelen voor de winter invalt.

Bovendien zorgen de herfstregens ervoor dat ze snel aanslaan. In het volgende jaar hebben ze daardoor een flinke voorsprong. Ze zullen sneller uitlopen en eerder bloeien! De keuze in vaste planten voor het hele volgende tuinseizoen is nu heel groot.

 

FemNa40