Klachten cosmeticagebruik

Zo'n 14.000 vrouwen en 3.000 mannen zijn afgelopen jaar naar de huisarts gegaan met klachten na het gebruik van cosmetica.

De klachten gaan meestal over roodheid of jeuk. In slechts 3 tot 4 procent van de gevallen gaat het om ernstige klachten.

Zo zijn twee personen bewusteloos geraakt na het gebruik van een haarkleurmiddel.

 

Dit blijkt uit gepubliceerde resultaten van de Continue Morbiditeits Registratie (CMR). Peilstations van onderzoeksinstituut Nivel. Het instituut meldt dat cosmetica in Nederland in principe veilig is, maar toch veroorzaken geurstoffen en conserveermiddelen nogal eens roodheid of jeuk.

Stoffen in producten

Het zijn vooral de stoffen in producten voor huid- en haarverzorging, zonnebrandmiddelen en make-up, zoals oog-contourcrème, oogmake-up en oogmake-up remover, die irritatie kunnen opleveren. 'Het zijn vooral allergische reacties op cosmetica. Hoeveel mensen de producten verkeerd gebruiken en daarna last krijgen, is niet duidelijk,' aldus Nivel-onderzoeker Gé Donker.

Met name vrouwen gaan met klachten naar de huisarts, omdat zij meer cosmetica gebruiken dan mannen. Maar reacties op aftershave en scheerschuim bij mannen komen ook voor. Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt met klachten over cosmetica is de laatste jaren redelijk stabiel.

Bron: ANP

Gerelateerde artikelen

Biologische cosmetica

Door:

Wat begon met de aankoop van een fijn vakantiehuis in Andalusië, groeide uit tot een eigen cosmeticalijn met aloë vera (en 0% water!) als hoofdbestanddeel.

Lees verder

FemNa40