Hotspot Glouglou

Glouglou is de eerste Amsterdamse wijnbar die zich volledig richt op Vin Naturel. Watte? Vin Naturel.

Dat is wijn in pure vorm, zonder geknutsel en zonder additieven.

Is dat altijd lekkerder?

 

Ik vind van niet. Is dat altijd leuk? Hell yeah! Want je proeft meer druif en meer leefomgeving. En dat kan echt hartstikke leerzaam, spannend en lekker zijn.

We zitten weer eens in de Pijp

Op een goed hoekje met een goed stukje stoep zit sinds enige tijd namelijk Glouglou. Een wijnbar plus shop,
mét terras. Kijk, dat gaat al goed. Aan de buitenkant: geglazuurde geveltegeltjes, gezellige klim-op, mooie glas-in-lood-versiering en een tof logo op de ramen.

Binnen is het sober op de positieve manier en tóch gezellig. Er staat een proeflokaal-achtig barmeubel en hip schoolmeubilair. Op de grond: zo’n gekleurde tegeltjesvloer waar je meteen verliefd op wordt. Aan de muur: krijtborden en Franse posters.

Verder nog iets? Bier op de tap en heel veel wijn op de kaart. Met gelukkig een fiks aantal per glas.

Natuurwijn dus

Oneerbiedig zeg ik vaak dat het zo... ehm... ruikt. En dat het smaakt naar druivensap. Foei Nienke foei! Technisch gezien hartstikke onjuist natuurlijk. Maar ik bedoel het liefkozend. Want ik vind Vin Naturel in het glas eigenlijk altijd wel een interessante beleving.

Soms lekker rechttoe rechtaan en soms opeens met een verrassende dynamiek. Bovendien vind ik het vaak ook wel hele mooie voorbeelden van de manifestatie van terroir.

De wijnkaart biedt een uitgebreide selectie en vele streken zijn vertegenwoordigd, maar we kiezen voor Loire, Chenin Blanc, waar we op het terras in de namiddagzon van genieten. Puur, een tikje boers en lekker uitgesproken. Echt een leuk glas.

Gezamenlijk wordt besloten dat er wel wat naast mag. Komt dát even goed uit, want op de kaart staan onder de wijnen ook wat begeleiders. Olijven, goed brood, kaas, lekkere worst en sappige sardientjes: gewoon prima bedacht.

We nippen en happen en zwijgen tevreden. Inwendig kroon ik Glouglou al tot aanwinst voor de buurt, want ik kan me helemaal voorstellen dat zelfs de meest sceptische zuurpruim hier alsnog in een Bourgondische levensgenieter verandert.

Volgens de eigenaren kom je hier niet om deftig te proeven en oeverloos te ouwehoeren, maar om te drinken en te ervaren. Top. Dat is namelijk precies wat wij hier deden. Een aangename verrassing, dit sympathieke tentje. Goede sfeer, aardige mensen en fijne hapjes. Met pure wijn zonder gedoe, voor puur genieten zonder gedoe.

Dikke like!

  

Wie? Glouglou.
Wat? Wijnbar en -shop voor vin naturel.
Waar? Tweede van der Helststraat 3, in De Pijp, Amsterdam
Waarom? Om wijn te drinken.

Gerelateerde artikelen

FemNa40