Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is heel hard nodig, want zonder vrijwilligerswerk ligt alles stil. Sportclubs, de zorg, scholen, mantelzorg, dierenleed, tafeltje dekje, enz, enz. Wij hebben elkaar nodig.

 

Alleen al in de zorg zitten in Nederland 450.000 geregistreerde mensen, verdeeld onder verschillende categorieën. En dat is nog niet genoeg. Het mooie is dat je het niet alleen doet voor een ander maar dat je er zelf veel voor terugkrijgt. Zoals voldoening, nieuwe vriendschappen, collega’s, heel veel dankbaarheid en niet te vergeten energie. En als je weinig tijd hebt kan je ook nog vanachter je computer verbazend veel vrijwilligerswerk doen. Je moet alleen weten hoe of op welke wijze. En die inspiratie kan FemNa40 je geven.

Hier in het kort volgt mijn eigen verhaal

Mijn moeder werd ziek en moesten wekelijks naar het ziekenhuis voor chemo en iedereen weet hoe verschrikkelijk dat is. Wij gingen dus altijd mee voor een gesprekje, een lach of om er gewoon voor haar te zijn.

Sommige patiënten kwamen zonder begeleiding en zaten dus uren alleen met al hun onzekerheid en ongemakken. Toen ik dat zag, zei ik tegen mijn moeder dat als de tijd daar is, ik hier iets mee wil doen en dat vond ze heel fijn. Een half jaar na haar overlijden kwam door een tip het Hospice op mijn pad en ben ik gaan solliciteren. Ik was heel zenuwachtig, omdat ik niet wist wat mij te wachten stond en wat ik aan moest trekken. Zwart, zakelijk of toch iets met kleuren????

Het werd iets kleurigs en ben aangenomen. Ik heb gemerkt dat ik in een warm bad terecht ben gekomen, rust en lieve warme mensen om me heen heb gekregen. Niets in het zwart; alles is licht en het voelde meteen goed aan. Het is als een warme deken voor iedereen die binnenkomt en dus ook voor mij.

Zorginstelling

Ik heb gekozen voor de zorg, terwijl ik daar totaal geen ervaring mee had. Maar dat was geen probleem want ik kreeg allerlei cursussen door de verpleegkundigen. Ik heb met collega’s meelopen, die mij alles uitlegde en werd ondanks mijn gebrek aan ervaring goed ingewerkt. De beginfase is een hele leuke, spannende en grensverleggende tijd geweest. Ik heb geen spijt van deze beslissing en heb veel geleerd, wat de moeite waard is. Ik kan het iedereen aanraden.

Wat heeft het mij  gebracht? Ik kom mensen tegen die wat voor elkaar over hebben, die de bewoners een prachtige laatste tijd bezorgen. Ik ben niet meer de vrouw van of moeder van maar ben weer eens mezelf. Ik heb hele fijne collega’s gekregen en dat had ik best wel gemist toen mijn man en ik besloten hadden dat ik voor de kinderen zou gaan zorgen.

Door dit werk kreeg ik weer een positie terug in de maatschappij en dat voelt enorm goed!

FemNa40