Kleine ondernemersregeling

De KvK laat weten dat vorig jaar bijna 104.000 mensen een onderneming zijn gestart en ongeveer 1/3 van de starters vrouw zijn. Dit aantal is iets minder dan in 2011. De gemiddelde leeftijd van de vrouwelijke starter ligt al een aantal jaar stabiel tussen de 35 en 39 jaar. Het grootste aantal vrouwelijke starters is te vinden in de sector algemene diensten: overheid & onderwijs, gezondheid & welzijn en maatschappelijke diensten. Onder het totaal aan buitenlandse starters zijn de meeste vrouwen werkzaam als kapster of in de schoonheidsverzorging.

 

Vliegende start

Niet elke startende ondernemer kent een vliegende start. Het is vaak een kwestie van zaaien, zaaien en nog eens zaaien. Langzaam begint de onderneming naamsbekendheid te krijgen en begint de mond op mond reclame en het via via netwerk op gang te komen. Een startende ondernemer moet ook eerst investeren in een logo, huisstijl, visitekaartjes en website. Of denk aan de aanschaf van materialen zoals kammen, scharen en mesjes als je kapster  of hondentrimmer wilt worden.

Het bekende gezegde dat kosten voor de baat uitgaan is hier zeker van toepassing. Als je dan uiteindelijk een beetje omzet begint te krijgen, dan moet je de BTW die je hebt ontvangen ook weer afdragen. Daar staat tegenover dat je de BTW die je hebt betaald voor de noodzakelijke investeringen ook weer mag aftrekken.

Goed nieuws

Elke ondernemer waarvan het saldo tussen te betalen BTW en af te dragen BTW minder dan € 1883 bedraagt, hoeft deze BTW niet af te dragen. Deze regeling geldt overigens niet voor rechtspersonen zoals een BV, stichting of een vereniging. Dit is goed nieuws voor elke startende ondernemer die nog weinig omzet heeft, maar ook voor de vrouwelijke ondernemer die  een kleine onderneming heeft (als aanvulling op het gezinsinkomen).

Heb je (bewust) nog weinig omzet, lees dan de belastingsite er eens op na of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Zeker in een periode waarin alle beetjes helpen, kan dit bedrag toch leuk meegenomen zijn.

Gerelateerde artikelen

Debiteuren Crediteuren

Door:

De titel doet vermoeden dat het artikel gaat over het saaie onderwerp financiën. Niets is minder waar, want het is een verwijzing naar de populaire serie van Jiskefet uit de jaren 90.

Lees verder

FemNa40