Het leven is een accubak

Soms gaat alles een beetje te snel. Dan vullen de dagen zich met plichten, brandjes blussen, met van alles dat ‘moet’ gebeuren en krijg je het idee dat je geleefd wordt.

Onzin natuurlijk… Dan helpt het om even afstand te nemen. Deze metafoor helpt je om alles weer in perspectief te plaatsen.

 

Stel je jouw leven voor als een glazen pot, een accubak, die je kunt vullen waarmee je wilt. De stenen op de foto staan voor jouw waarden, de kiezels voor je doelen en het zand voor je acties. Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Plaats in gedachten de stenen die staan voor jouw waarden in de accubak. De bak is nu tot de rand gevuld. Maar hij is niet vol.

Hoe wil jij die waarden vorm geven in jouw leven? Voor mij is liefde een belangrijke waarde. In mijn gezin uit ik die liefde door iedere dag aan iedereen individuele aandacht te geven. Dat is mijn doel. Een doel kan iets zijn om op termijn naartoe te werken of iets dat periodiek terugkeert.

De kiezels staan voor je doelen. Welke doelen stel jij jezelf? Als je de kiezels in gedachten in de accubak doet, vullen ze de ruimte tussen je waarden, de stenen. Doelen bereik je door doelgerichte actie. Die acties vloeien voort uit je doelen. Welke acties ga jij doen om je doelen te bereiken en je waarden te vervullen? Het zand dat staat voor die acties, vult de lege ruimte tussen de kiezels.

Zou je bij het vullen van de bak, jouw leven, beginnen met zand, dan is er geen plek meer voor de kiezels en stenen. Als je al je tijd of energie besteed aan kleine dingen, dan zal houd je geen tijd en ruimte zijn voor zaken die echt belangrijk voor je zijn. Maar als je begint met de stenen, de kiezels en dan het zand toevoegt, blijft er altijd nog tijd over om een kop koffie te drinken met iemand die je dierbaar is...

Als dit artikel interessant was voor jou, dan nodig ik je uit het te delen via de knoppen boven aan de pagina. Commentaar is van harte welkom in het commentaarveld hieronder of rechtstreeks naar
MLCoaching@ziggo.nl.

Fijne dag!

Myra

Gerelateerde artikelen

De Mentor

Door:

Voor de grote vakantie maakte mijn oudste zoon kennis met zijn mentor en zijn nieuwe klas, Een mentor die slecht kon communiceren.

Lees verder

FemNa40