Tijd voor een tweede carrière?

Ben jij een doorgewinterde secretaresse die toe is aan een carrière switch? Of sta je door de crisis plotseling op straat? Onthoud dan dat jij nog altijd zelf de regie hebt over je eigenloopbaan. Al eens nagedacht over een tweede carrière?

Debbie van Beek was jarenlang werkzaam als directiesecretaresse. Twee jaar geleden maakte ze de overstap naar een tweede carrière, een eigen massagepraktijk. Debbie geeft massages in haar praktijk en op locatie.

 

Het kwam niet als donderslag bij heldere hemel, ze dacht er al jaren over om haar secretaressebaan aan de wilgen te hangen. Maar na een burn-out was voor directiesecretaresse Debbie van Beek (55) de maat echt vol. Ze waagde de sprong in het diepe en startte een eigen onderneming. En niet zomaar een: een massagepraktijk. Een stoere stap. Niet iedereen heeft het lef om te starten in een nieuw avontuur.

Draai de rollen om

'Die hoge werkdruk op kantoor trok ik gewoon niet meer,' geeft Debbie toe. 'Een eigen onderneming starten vond ook ik doodeng. lk heb weliswaar mijn massage- en coachingopleidingen met goed gevolg afgerond,
maar was het ondernemerschap wel wat voor mij? Dat wist ik niet. lk heb altijd in loondienst gewerkt. Ruim twee jaar geleden mijn baan opgezegd en ben gewoon begonnen.'

Marjolein Kalter is sinds 2006 eigenaar van coachpraktijk AndersZlNs in Utrecht. Ze werkt, na een  lange carrière in veel verschillende functies in het bankwezen, als coach en consultant met mensen die bezig zijn hun werk te veranderen. Samen met jou ontdekt ze waar je unieke kwaliteiten liggen en hoe je deze grootsheid in de praktijk brengt.

Volgens Marjolein Kalter is Debbie een goed voorbeeld van iemand die uit haar comfort zone durft te stappen. 'Een grote kwaliteit van managementondersteuners is dat ze goed de tweede viool kunnen spelen', volgens de coach. 'Ze zijn sensitief voor de  behoeften van leidinggevenden en spelen daar op in. Op het moment dat je zelf de baas bent van je eigen winkel, moet je dus een behoorlijke slag maken. Want dan heb jij de touwtjes in handen'.

Debbie heeft de situatie eigenlijk heel handig omgedraaid. De meeste mensen kijken namelijk alleen naar wat de arbeidsmarkt hun te bieden heeft. Beter is het volgens de coach om te ontdekken hoe jij, met jouw waardevolle talenten, een plekje op de arbeidsmarkt kunt veroveren. Maar dat moet je wel durven. 'Maak eens een lijstje van dingen die je goed kunt en meer wilt gaan doen', tipt Marjolein. 'Of vraag jezelf af naar welke werkzaamheden je nieuwsgierig bent.

Misschien zijn er zelfs mensen in je omgeving die jou bepaalde talenten toedichten waar je je niet van bewust bent. Op die manier kom je al snel tot de kern van je kracht. Doe eens net alsof er geen bedrijven of functies  bestaan en zet je kwaliteiten om in jouw ideale baan.

Hoe noem je dat werk dan? Je laat dus even los waar behoefte aan is wat men van je verwacht. Jij bepaalt eerst waar jij de beste in bent. Vervolgens ga je het 'datingcircuit' in. Definieer waar jouw perfecte werkgever aan moet voldoen en zoek uit welke bedrijven daar op lijken. Wat kun je erover vinden op internet, wat speelt er,
wat zijn hun behoeften? Laat hen dan via een open brief weten voor welke oplossingen jij kunt zorgen'.

'Ik ben gelukkig, dat telt!'

Debbie van Beek heeft met haar massagepraktijk intussen al een brede klantenkring opgebouwd. Ze werkt vanuit een professionele praktijk in Amsterdam en geeft stoelmassages op verschillende locaties, zoals bij beurzen en evenementen. 'lk werk dus ook nog steeds met oud-vakgenoten,' grapt Debbie. 'Alleen in een andere functie. lk begrijp precies hoe ze zich voelen. Als secretaresse heb ik ook veel last gehad van stress. Stoelmassage op de werkplek levert een belangrijke bijdrage aan stressvermindering en productiviteit.

Een massage van nek, schouders, rug en armen geeft nieuwe energie voor een drukke werkdag. Financieel lukt het me net om rond te komen. Maar ik ben gelukkig en dat telt.'

Interview geplaatst in: Management Support februari 2014

Gerelateerde artikelen

FemNa40