Drie eeuwen behang

Behang kent een rijke historie. Het was in de 18de eeuw de Londense en Parijse elite die zijn handbeschilderde papier op bestelling en ambachtelijk liet maken.

In de daaropvolgende industriële periode werd behang betaalbaar en toegankelijk dankzij nieuwe mogelijkheden om complexe behangsels in meerdere kleuren te bedrukken en in rollen te produceren.

 

Het betekende het eerste wereldwijde succes van behang en een samenvloeien van Engelse en Franse ontwerpstijlen. Little Greene blikt terug op wel drie eeuwen vol hoogtijdagen voor behang en dook de Franse en Britse archieven in.

Daar zitten bergen kennis in verscholen: vaak is duidelijk welke behangsels in bijzondere huizen zijn toegepast en is zelfs de kamer te herleiden. Little Greene maakt dankbaar gebruik van deze informatie en blaast de ontwerpen nieuw leven in.

Drie eeuwen innovatie

Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Piccadilly

Piccadilly is een ontwerp uit 1760. En ook al werd het bedrukken van behang toen nog volledig met de hand uitgevoerd, toch bestond er al een scala aan innovatieve printtechnieken. Zo moest dit papier de indruk wekken van een duur veloursbehang met reliëf, maar is het eigenlijk de bedrukking in plaats van de textuur die voor dit effect zorgt en betreft het hier een ‘mock-flock’.


 

Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Bonaparte

Bonaparte is een ontwerp uit 1850 dat recentelijk is ontdekt als een geschilderd kunstwerk in een Parijse studio. Het is een revisie van een authentieke 19de eeuws Franse damast. Terwijl er vaak wordt gedacht dat men vroeger alleen saaie en sombere kleuren gebruikte voor decoraties, is het tegendeel waar. De rijke kleuren in dit behang zijn volledig trouw aan het origineel.

 

Little Greene, Retrospective Papers collectie: behang Fern

Patroon Fern uit 1960 illustreert de populariteit die zeefdrukken in die tijd genoot. Plots was het mogelijk heel veelzijdig te werken in expressieve kleuren. Vooral in decoratieve vormen kwam dat goed tot zijn recht en daarom waren varens en bladeren in trek als patroon.

Waar je ook voor kiest, laat de muren spreken en vertel wie jij bent!

Bron: Perscentrum Wonen en Woonmodetrends.nl

Gerelateerde artikelen

Behangtrends 2015 (1)

Door:

Na wat een tijdperk lijkt waarin glad gestucte muren in wit of natuurlijke tinten thuis de toon zetten, is het nu behang dat floreert, met rijke flora en fauna prints, marmer- en houteffect of grafische lijnen.

Lees verder

Behangtrends 2015 (2)

Door:

De grote lijnen van je interieur, Houd je het graag net wat neutraler op de muur, maar wil je het interieur wel aankleden, dan kies je voor een structuurbehang met een subtiel grafisch patroon.

Lees verder

FemNa40