Boek over rouwverwerking bij kinderen

Rick is er niet meer is de titel van een van de nieuwste uitgaven van Droomvallei Uitgeverij.

Het boek is geschreven om kinderen, in de leeftijd van 8-12 jaar bij te staan in het lastige proces van rouwverwerking.

Op verhalende wijze worden de vijf fases van rouwverwerking beschreven door de schrijfster Esther van der Ham en jeugd- en kinderpsychologe Marcella Luiken.

 

Donna zit in groep zes, net als Rick, die kanker heeft en uitbehandeld is. Dat is een grote klap voor Donna, zij en Rick zijn vrienden. In het boek zijn de vijf fases van rouwverwerking verwerkt, beschreven door de psychiater Elisabeth Kübler-Ross.

Het boek is geschreven vanuit Donna’s perspectief, maar er wordt ook aandacht besteed aan hoe klasgenootjes, de leerkracht op school en de ouders met het proces omgaan.

De meeste mensen doorlopen de rouwfases geheel of gedeeltelijk na een traumatische ervaring, iedereen op zijn of haar eigen manier. In het tweede deel van het boek wordt aan de hand van oefeningen en opdrachten de inhoud van de fases beschreven.

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking is vaak een moeilijk en beladen onderwerp. Marcella Luiken, jeugd- en kinderpsychologe merkt in haar praktijk dat er in dit soort situaties vaak over kinderen heen wordt gesproken, terwijl kinderen hierin juist graag serieus genomen willen worden.

Marcella zegt: 'Uit ervaring merk ik dat kinderen zelf met veel vragen komen en een eigen perspectief hebben op het overlijden van dierbaren. Daarom miste ik een boek geschreven voor kinderen zelf. Dit boek kunnen kinderen zelf lezen en is niet alleen een prentenboek of verhaal, ook de theorie erachter komt aan bod'.

Het boek Rick is er niet meer is geschreven voor kinderen van 8-12 jaar en geschikt voor kinderen die minder makkelijk over het onderwerp praten en zo toch erkenning in hun gevoelens en gedachten krijgen.

Het boek is vanaf 1 juli 2015 te verkrijgen via Prachtboeken.nl, Droomvalleiuitgeverij.nl en alle (online) boekwinkels. Het boek (ISBN : 978-94-91886-25-6) wordt uitgegeven in een hardcover versie, is volledig in kleur, telt 64 pagina’s en is voorzien van prachtige illustraties.


Foto

Gerelateerde artikelen

Boek: Het puttertje

Door:

Nederland heeft de primeur gekregen om als eerste het boek 'Het puttertje' van Donna Tartt uit te geven. Deze ligt vanaf 23 september in de winkels.

Lees verder

FemNa40