Interview met schrijfster Suzanne Hazenberg

De nominaties van Beste Thriller 2013 zijn bekend. Middels onderstaande link kan iedereen stemmen op Thriller van Suzanne Hazenberg. Stem via: www.crimezone.nl

'Schrijven is meer transpiratie dan inspiratie'

Het is inmiddels haar derde thriller en vierde boek, maar voor mij een eerste kennismaking met Suzanne Hazenberg als thrillerschrijfster.

Als scenarioschrijfster ken ik haar wel, we werkten voor dezelfde Nederlandse soapserie (welke zou dat nou zijn, haha), waar ik de scripts redigeerde voordat ze geproduceerd werden.

 

In het boek is het hoofdpersonage Ymke scenarioschrijfster voor een soapserie en moeder van pubers. Dat ben jij ook beide, maar je zei eens dat dit boek niet autobiografisch is. Hoe zit dat?
Ik las eens een interview met een schrijfster die uitging van één opzienbarend gegeven, zoals bij mij de tas in de gang van Ymke.
Zij nam dat als uitgangspunt en ging gewoon schrijven, kijken wat er nog meer op papier kwam. Dat wilde ik ook eens proberen.
Ik begon dus met de tas in de gang waar iets vreselijks in zit. Er liggen bij ons thuis veel tassen in de gang, dat is dan wel weer autobiografisch.

Thriller begon dus eigenlijk als experiment?
Het is al mijn vierde boek, dus schrijven op zich is geen experiment, maar deze methode had ik nog nooit geprobeerd.
Het heeft gelukkig goed uitgepakt.

Het is best een heftig drama dat zich afspeelt in Thriller, wat zijn de reacties tot nu toe?
Gelukkig heel positief. Vooral het onverwachte einde wordt goed ontvangen, maar dat wilde ik er ook echt graag in hebben.

Voor de hand liggende vraag, maar ik gooi ‘m er toch maar even in: ben je meer scenarioschrijfster of boekenschrijfster?
Scenario’s schrijf ik al heel lang, dat doe ik al zo’n 17 jaar en is voor mij heel fijn, want ik wil wel genoeg contact hebben met collega’s. Als auteur heb je dat niet nodig. Maar dat maakt het ook wel weer aantrekkelijk, je kunt even helemaal wegduiken in je eigen verhaal, het is echt iets van jezelf. Ik denk dat ik beide vormen van schrijven nodig heb, het is de perfecte combinatie.

Heeft het scenarioschrijven je geholpen als auteur?
Ja, dat denk ik wel. Ik heb zo’n 10 jaar lang gestorylined voor verschillende soapseries, dus ik weet wel hoe ik een verhaal moet opzetten. Ik wilde met Thriller dus gewoon beginnen en dan kijken waar het eindigde, maar je gaat toch vrij automatisch storylinen en een plot verzinnen.

Je hebt een gezin met kinderen, een hond. Volgens mij drink je niet veel en slaap je gewoon ‘s nachts.
Moet je niet  uitbundig leven om inspiratie te krijgen als schrijver?

Schrijven is meer transpiratie dan inspiratie. Je hebt veel discipline nodig en dat heb ik. Je moet jezelf ertoe kunnen zetten om achter je computer te kruipen en te tikken. Dat helpt wel heel veel.
Ik ben ook vaak ver voor de deadline klaar met mijn scripts voor GTST. Ik plan nog een dagje correcties in, gewoon voor de zekerheid. Dat is hoe ik werk, gewoon goed plannen.

Heb je ook ambities om te schrijven voor een tv-drama in het thrillergenre?
Nee, dat is echt niet mijn idee. Mijn werk voor de soap staat heel erg los van mijn boeken. Dat was juist het hele idee.
Het boek is helemaal van mij alleen en heeft niks met tv te maken. Ik kan deze 2 banen prima een tijdje volhouden op deze manier!

Review
Thriller lezen is een spannende rit: het verhaal begint overzichtelijk, maar zit al snel ingenieus in elkaar. Ben je moeder van pubers en hou je van thrillers? Dan is dit dé boekentip!

Femna40 mag 1 gesigneerd exemplaar van het boek 'Thriller' van Suzanne Hazenberg weggeven. Schrijf je daarom in op de nieuwsbrief op de Femna40 site en je maakt kans om uitgeloot te worden.
Degenen die al ingeschreven staan, maken uiteraard ook kans en kunnen een mailtje sturen naar info@femna40.nl.

Thriller (uitgeverij Anthos) is te koop in de boekhandel en bij Bol.com.

Interview is afgenomen door Charlotte Huiskamp (Oneplanetcrowd)

Gerelateerde artikelen

FemNa40