Van manuscript naar boek (27) - Het gedoe van in-eigen-beheer

Of ik even wil tekenen. Anders stoppen ze met de verkoop van mijn boeken.

Nou ja zeg. Mijn eerste twee boeken heb ik inderdaad zelf te koop aangeboden bij bol.com, ingevoerd in een ingewikkeld systeem.

 

Vanaf mijn derde boek dat ik in eigen beheer uitgaf ben ik in zee gegaan met het Centraal Boekhuis (CB). Hierdoor zijn alle drie mijn boeken nu overal in Nederland en België te koop of kunnen besteld worden, ook bij bol.com. Ik dacht dat ik alles goed geregeld had met het CB.

Het gedoe van in-eigen-beheer - Hoofdstuk 27

Dat mail ik naar bol.com, dat ik alles al geregeld heb met het CB. Maar omdat er omzet is gerealiseerd via de constructie met het CB als distributeur, moet ik nu die samenwerkingsovereenkomst met hen afsluiten. En als ik dat niet doe, stoppen ze met de verkoop van mijn boeken. En nee, dit gaat buiten het CB om.

Dat is raar, ik sluit ook geen overeenkomst met andere boekhandels die mijn boeken via het CB verkopen. Waarom dan wel met bol.com? Omdat zij de grootste zijn? Eerst maar eens lezen wat de bedoeling is en ik stort mij op de vijf A4-tjes van de overeenkomst. Al lezend verbaas ik me over het dwingende en bijna beschuldigende taalgebruik.

Twee mailtjes

Ik pak mijn papieren van het CB er nog eens bij, blader er doorheen. Boekhandels krijgen maximaal 42% korting op door het CB geleverde titels, dat is hun verdienmodel, dat is normaal. Bol.com gaat nu eigenhandig deze korting voor haarzelf verhogen naar 47%.

Of ik maar even wil tekenen. Omdat ze anders mijn boeken niet meer verkopen. Dat is toch absurd? Ik stuur een mailtje naar bol.com. En nog een. Naar een bevriend jurist. Om uit te zoeken of bol.com haar monopoliepositie zo mag misbruiken.

Elders

Gelukkig zijn mijn boeken ook te bestellen bij ECI (dan moet je wel lid zijn natuurlijk), blz.nl (ook gratis verzending en voor 23:00 uur besteld, de volgende dag in huis), in mijn eigen webwinkel (inclusief de mogelijkheid van een persoonlijke handgeschreven boodschap voorin en ook nog in pdf-uitvoering) en uiteraard bij elke boekhandel in Nederland en België.

Mijn boeken leren je anders te kijken waardoor je vrolijker kunt denken en leuker kunt leven en werken. Dat ga ik zelf ook maar doen, verder kijken dan mijn neus lang is. Want bol.com is dus niet de enige die mijn boeken aanbiedt. Dat je het maar weet.

Gerelateerde artikelen

FemNa40