Van manuscript naar boek (26) - Niks doen: hoe doe je dat?

Had ik het vorige week nog over haastige spoed,
nu vraag ik mij af hoe je dat doet: niks doen.

Dat is namelijk best lastig voor een ongeduldige perfectionist.

Maar ik zal het leren, ik ga d'r voor.

Hoewel deze houding mij niet echt in een stemming brengt die bevorderlijk is voor datzelfde niks doen.

 

Deadlines - Hoofdstuk 26

Zonder deadlines zou ik überhaupt nooit toekomen aan niks doen. Maar mijn manuscript is nu echt verzendklaar. Nou ja, voor dit moment. Ik heb een inhoudsopgave gemaakt die de structuur verduidelijkt
(ja, dat is nodig) en van een aantal uitgevers uitgezocht hoe ze mijn manuscript aangeleverd willen hebben.

Alles staat digitaal klaar. Maar ik moet nog even wachten, zegt Lex. Volgzaam als ik kan zijn, doe ik dat.
Ik wacht. Niet mijn sterkste kant. Administratie bijgewerkt. Kopij voor de Coachkalender 2016 opgestuurd. Evaluatieformulieren afgeronde coachtrajecten rondgemaild. Tijd om niks te doen. Maar waarom eigenlijk?

Lanterfanten

Waarom zou je niks doen? We hebben een groot erf; is in de tuin werken niks doen? Mijn stapel nog te lezen boeken, zowel fictie als non-fictie, groeit ongeacht hoeveel boeken ik (uit)lees.

Is boeken lezen niks doen? Of valt alleen lanterfanten daaronder? De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus is het goed om af en toe te lanterfanten. Dat heb ik geleerd na een fikse burn-out, alweer heel wat jaren terug. Voor mij is het daarom extra goed. Maar dan heb ik rust nodig en waar vind ik die?

Rustig niks doen

Het doet me denken aan het verschil tussen het coachen van een ondernemer die net zo druk is als ik en het coachen van een bedachtzame ambtenaar. Voordat de laatste binnenkomt las ik een meditatief momentje in om de rust te vinden zodat ik goed kan aansluiten.

Rust is mijn uitdaging die mij helpt om niet in mijn valkuil ongeduld te vallen. Daar hoort mijn kernkwaliteit enthousiasme bij, te veel enthousiasme kan leiden tot ongeduld, bij mij in elk geval. Tenzij ik mijn uitdaging rust combineer met mijn kernkwaliteit enthousiasme. Mooie uitdaging trouwens, laat ik me daar maar eens op focussen. Rust. Russsssssssssssssst dusssssssss.

Gerelateerde artikelen

FemNa40