Van manuscript naar boek (9) - Onbereikbare doelen saboteren

Hoezo, te ambitieus, ik? Ja, waarschijnlijk wel.

Het staat er namelijk zwart op wit: ‘Dit gaat je niet lukken, je bent - áls je al binnenkomt bij een uitgeverij - zo een jaar verder voordat je boek er ligt’.

 

Angstige sabotage - Hoofdstuk 9

Ik slik en zucht en lees door. ‘Stel dat het goed genoeg bevonden wordt voor uitgave, dan begint het echte circus pas: advies van je redacteur, herschrijven, opnieuw overleggen, volgende versie… Et cetera.’ (nog een zucht). Schrijfcoach Lili de Ridder reageert op mijn huiswerk voor de schrijfretraite volgende week op Terschelling.

Voor geen meter

Oké, te optimistisch dus, ik verloor weer eens de realiteit uit het oog. Dat was mij trouwens al eens verteld. Toch bleef ik eraan vasthouden dat in mei 2015 mijn roman er zou liggen, uitgegeven door een echte uitgever. Dacht ik. Nou, niet dus.

Tenzij ik het in eigen beheer ga uitgeven. Dan is het misschien wellicht eventueel toch mogelijk, maar dan moet ik wel voortmaken. En het schiet niet op, voor geen meter, dat manuscript van mij. De tijd die ik na mijn coachgesprekken overhoud voor schrijven, gaat op aan deze blogs onder het thema: Ben ik goed genoeg?

Ja, ik ben goed in het neerzetten van niet-haalbare doelen. Loesje zegt: Onbereikbare doelen, die gaan zo lekker lang mee. Helemaal mee eens. Maar ik ben ook goed in het saboteren van mijn eigen doelen.
Want waarom moet er zo nodig elke week geblogd worden? Wie bepaalt dat?

Bang

En waarom haal ik die zelfgekozen deadline wel van mijn blogs, maar niet die van mijn manuscript? Ben ik bang voor het moment dat het af is en blijkt dat het inderdaad niet goed genoeg is? Dat ik de enige ben die erin gelooft? En probeer ik mezelf zo te behoeden voor een grote teleurstelling?

Want zolang het niet af is, kan ik blijven hopen dat het ooit goed genoeg zal zijn. En kan ik er lekker aan blijven schaven. En schaven. En schaven.

Tempo

Maar dat gaan we dus mooi niet doen. Tenminste ik niet. Ik ga tempo maken. Ik durf de confrontatie met een voltooid manuscript wel aan. En met een kritische uitgever ook. Inmiddels. Na wat ik hierboven schreef.

Blijft mijn dilemma staan: een uitgever en dus geen boek in mei 2015 of eigen beheer en misschien een boek in mei 2015. Nou ja, eerst maar eens tempo maken.

Gerelateerde artikelen

FemNa40