Bioscoop: Selma

In het waargebeurde drama Selma blikken we terug op één van de historische hoogtepunten uit de Amerikaanse geschiedenis: de Voting Rights Act waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd.

 

De strijd van Martin Luther King, Jr voor gelijkheid van stemrecht eindigt op 6 augustus 1965,
wanneer president Lyndon B. Johnson de nieuwe wet ondertekent.

Selma wordt ondermeer geproduceerd door grote namen als Oprah Winfrey (Harpo Films) en Brad Pitt
(Plan B Entertainment). De cast bestaat uit onder meer David Oyelowo, Oprah Winfrey, Tim Roth en
Cuba Gooding Jr.

In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoger op na de dood van een jonge Afro-Amerikaan en de arrestatie van de Afro-Amerikaanse Annie Lee Cooper
(Oprah Winfrey) en explodeert wanneer de protestmars van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery eindigt met bruut geweld en de boeken ingaat als Bloody Sunday. Ze laten het er echter niet bij zitten.

Onder leiding van Martin Luther King, Jr (David Oyelowo) ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit. Een paar maanden later introduceert de president een nieuwe wet waarin gelijkheid van stemrecht wordt vastgelegd.

Selma is een indrukwekkend waargebeurd verhaal over een strijd die leidde tot één van de grootste historische overwinningen in de Amerikaanse geschiedenis. In 2015 is het precies 50 jaar geleden dat de wet werd ingevoerd.

Regie
Ava DuVernay

Cast
David Oyelowo
Oprah Winfrey
Tim Roth
Giovanni Ribisi
Cuba Gooding Jr
Martin Sheen
Tom Wilkinso

Trailer

Gerelateerde artikelen

Amy Adams is de ideale vriendin

Door:

Amy Adams is geboren in 1974 en binnen vijftien jaar uitgegroeid tot één van de bekroonde lievelingetjes van Hollywood. Met haar prachtig lange haren, opvallend blauwe ogen en geweldige persoonlijkheid.

Lees verder

Bioscoop: 3 Coers

Door:

Deze film draaide op het filmfestival van Venetië waar hij kans maakte op een Gouden Leeuw en is vanaf 6 november in de bioscoop.

Lees verder

FemNa40