MBK bedrijven in financiële nood

In eerdere columns heb ik geschreven over financiële zorgen bij gezinnen. In mijn praktijk maak ik ook mee dat MKB bedrijven financiële zorgen hebben.

 

20% meer bedrijven failliet

Over de eerste 11 maanden van 2012 zijn er 20% meer bedrijven failliet gegaan dan in dezelfde periode in 2011. Consumenten besteden minder, bedrijven betalen de rekeningen later en omzetten lopen terug. Bij MKB bedrijven is er een grote relatie tussen privé financiën en zakelijk financiën, omdat het inkomen van de directeur/eigenaar vaak afhankelijk is van de winst van de onderneming. Als debiteuren traag betalen, kan de ondernemer veel kopzorgen en slapeloosheid hebben. Zeker als de ondernemer ook nog eens personeel in dienst heeft.

De verantwoordelijkheid voor het inkomen van de medewerkers, maar ook de verantwoordelijkheid voor het eigen inkomen valt de ondernemer soms zwaar. Inzicht in de financiële situatie is dan erg belangrijk. Zowel bij particulieren als bij ondernemers ontstaan vaak schulden als de administratie niet op orde is. Maak eens een vrijblijvende afspraak met Annette Hardeman van Ettenna Adviesbureau om te zien waar zij u kan helpen. Met enkele tips en adviezen kan het debiteurenbeheer efficiënter worden ingericht waardoor de ondernemer eerder over het geld kan beschikken.

Liquiditeitsbegroting

Met het opstellen van diverse rapportages zoals een liquiditeitsbegroting kan snel inzicht gekregen worden in het uitgave patroon en het opstellen van budgetten dwingt een onderneming tot het maken van keuzes. Een strakke budgettaire discipline legt de basis voor een gezond bedrijf. Durf de stap te zetten om hulp te vragen!
Ervaring leert dat de zorgen minder worden, de ondernemer weer ruimte in zijn hoofd krijgt om de kansen in de markt te signaleren en de ondernemer weer trots kan zijn op de eigen onderneming!

Geplaatst door: Ettenna Adviesbureau

Gerelateerde artikelen

Crisis in ons hoofd?

Door:

De kranten staan op dit moment bol van de negatieve berichten over de economische crisis de ons land nu teistert. De Nederlandse economie is het laatste kwartaal van 2012 alweer gekrompen.

Lees verder

FemNa40