Crisis in ons hoofd?

De kranten staan op dit moment bol van de negatieve berichten over de economische crisis de ons land nu teistert. De Nederlandse economie is het laatste kwartaal van 2012 alweer gekrompen.

 

Dat is nu de derde recessie (twee kwartalen krimp achter elkaar) in drie jaar tijd. Het CBS laat weten dat in januari 2013 de beroepsbevolking 7,3 miljoen persoon telt en dat de werkloosheid in januari opgelopen is naar 7,5%.

Moedeloos

Al die negatieve berichten maakt je soms moedeloos. Het centraal planbureau verwacht dat het begrotingstekort dit jaar hoger uitvalt dan is toegestaan. De jeugdwerkeloosheid is opgelopen tot 15%. Eind 2012 werden er 9000 meer bijstandsuitkeringen verstrekt dan eind 2011. In 2012 zijn er 18% meer faillissementen uitgesproken dan in 2011. Is er dan helemaal geen positief nieuws meer te melden over ons land en de staat van onze economie?

Rabo-topman Wim Boonstra

Ook Jeroen Visser vraagt zich dat op 21 februari 2012 in De Volkskrant af. Hij schrijft dat verzekeraar Aegon vorig kwartaal maar liefst een netto winst van 422 miljoen euro had.  “In onzekere tijden zoeken klanten naar zekerheid” was de verklaring van dit positief bericht  en daarom had deze melding toch wel een beetje een zuur randje. Ik moet op zulke momenten altijd denken aan de uitzending van Brandpunt op 13 januari 2012 met Rabo-topman Wim Boonstra. Hij vertelde daarin dat Nederlanders eigenlijk te pessimistisch zijn geworden. Nederland is namelijk op Luxemburg na, het rijkste land in de eurozone,  Nederland heeft meer handelsoverschotten dan Duitsland, Nederland is de 7e exporteur ter wereld, de Rotterdamse haven is de grootste van Europa en groeit nog steeds, Nederland heeft een goed pensioenstelsel en sociaal vangnet en Schiphol had vorig jaar een topjaar!

Waren er maar wat meer van dit soort positieve berichten…..

Gerelateerde artikelen

FemNa40