Allemaal aan de barbecue

Vandaag 10 juli in het nieuws: 6 mensen met brandwonden door verkeerd aansteken van de barbecue.... en gisteren in mijn praktijk 5 mensen die zeer ongezond barbecueën...... barbecueën kan dus niet alleen ongezond zijn voor de lijn!! Nu had ik toevallig ook zondag heerlijk gebarbecued, dus ik enthousiast vertellen hoe je ook gezond kunt barbecueën en kreeg gelijk zoveel ideetjes, dat ik dacht daar kan ik wel wat mee!

Er zijn natuurlijk zat regeltjes voor gezond en veilig met vlees en vis omgaan, die kennen we vast allemaal wel. Wat mij opviel was dat veel mensen het lastig vinden om te bedenken hoe je dingen lekker, dus vooral lekker en gezond kan houden.

Gezonde tips

Maak als voorgerechtje een pakketje van wat kleingesneden groenten, vis, knoflook, peper/zout en een paar druppels olijfolie per persoon in aluminiumfolie. 10 minuutjes op de barbecue en smullen maar.

Kies voor magere vleessoorten, zoals varkensfilet/haas, kipfilet. Snijd het vlees klein (stukken van 5x5 cm en zet dit in de marinade. Voor kipfilet vind ik kerriepoeder, olijfolie, peper/zout altijd lekker. Voor varkensvlees: ketjap, eetlepel pindakaas en peper/zout. Maak je eigen hamburgertjes van extra mager rundergehakt met Italiaanse kruiden.

Maak groentenspiesen van verschillende in gelijke stukken gesneden groenten, zoals paprika, ui, wortel, courgette. Zet ook deze eerst in een marinade van olijfolie, knoflook, peper en zeezout. Doe in een aluminiumbakje gewassen trostomaatjes met knoflook peper en zeezout en 10 minuten op de bbq.

Dan willen we allemaal ook sausjes erbij. Nu kun je natuurlijk kiezen voor kant en klaar. Kies dan de rode sauzen en nog steeds niet te veel. Maar je kunt ook heel makkelijk zelf je sausjes maken, bijvoorbeeld op basis van yoghurt een knoflooksausje maken, of tatziki met komkommer.

Toen kreeg ik van een cliënt nog een lekker recept, een salade van gekookte, kleingesneden bietjes met een el, magere kwark, kaneel, citroensap en knoflook, heerlijk! Daarbij nog een groene salade en een heerlijk vers afgebakken meergranen stokbroodje.

Als het nog niet genoeg is, als dessert lekker veel vers gesneden fruit met een bolletje sorbetijs. Eet smakelijk!!

Gerelateerde artikelen

Antioxidanten

Door:

Antioxidanten*, één van de toverwoorden van de gezondheidsmagazines, je kunt geen blad openslaan of er wordt wel iets over verteld, fabels en feiten.

Lees verder

Bah, lust ik niet!

Door:

Is jouw kind een lastige eter, ben je bang dat je kind te weinig eet? Was ik ook altijd bang voor, maar nu weet ik dat het eigenlijk niet nodig is. Oh, wat vond ik dat vroeger vervelend.

Lees verder

FemNa40