Antioxidanten

Antioxidanten*, één van de toverwoorden van de gezondheidsmagazines, je kunt geen blad openslaan of er wordt wel iets over verteld, fabels en feiten.

Ze schijnen supergezond te zijn en er worden allerlei gezondheidsclaims aan gehangen die vaak onmogelijk zijn om te controleren.

 

Betekenis

Maar wat betekent het woord antioxidant nu eigenlijk? Anti, betekent natuurlijk tegen, oxidant/oxideren betekent onder invloed van zuurstof een reactie teweeg brengen. Zoals de avocado onder invloed van zuurstof bruin wordt. Wanneer je dezelfde avocado met citroensap besprenkeld, duurt het langer. Het citroensap is de antioxidant.

Werking

Wat doen deze stoffen in het lichaam? Het oxideren is een normaal proces namelijk, de lichamelijke veroudering. Door oxidatie beschadigen lichaamscellen. De antioxidanten zorgen dat het oxideren minder schade kan aanrichten. Op de lange termijn kunnen antioxidanten helpen tegen beschadiging van cellen of weefsels, ze kunnen het proces vertragen.

Zo vertraagd het mogelijk ook bij de celbeschadiging waarvan ziekten als kanker en hart- en vaatziekten het gevolg zijn. Helaas is hiervoor nog geen afdoende bewijs. Wat zeker een positief effect heeft, is het vermijden van teveel zonlicht, luchtverontreiniging, tabaksrook, stress en zorg voor een volwaardige voeding.

Het zegt niets dat een stof de werking van een antioxidant heeft. Het ligt eraan of de stof in voldoende mate kan worden opgenomen in het lichaam. En dat hangt weer af of de beschadigde cel ruimte heeft voor de antioxidant.

Er zijn in de voeding veel natuurlijke antioxidanten aanwezig o.a.:
 

Bietjes Aardbeien
Broccoli Citroen
Boerenkool Bosbessen
Knoflook Bramen
Spinazie Frambozen
Spruitjes Kersen
Tomaten Druiven
Uien Sinaasappels

 

Om er maar een paar te noemen. De trend van dit moment is. dat er eerder naar een voedingssupplement wordt gegrepen, dan gekeken wordt naar een evenwichtige voeding. Helaas, is aangetoond dat het slikken van supplementen geen enkele extra bescherming oplevert, het levert zelfs soms een hoger gezondheidsrisico op! Probeer dus toch maar genoeg, gevarieerd te eten, het is verbazend maar je schijnt je er gewoon goed bij te kunnen voelen!

*Antioxidanten is een verzamelnaam van stoffen die in staat zijn de door vrije radicalen in het organisme veroorzaakte beschadigingen te neutraliseren of te verminderen. De vrije radicalen zijn met name verantwoordelijk voor de oxidatie van de cellen, een belangrijk verschijnsel bij het verouderingsproces.

*bron: encyclo.nl

Gerelateerde artikelen

Bah, lust ik niet!

Door:

Is jouw kind een lastige eter, ben je bang dat je kind te weinig eet? Was ik ook altijd bang voor, maar nu weet ik dat het eigenlijk niet nodig is. Oh, wat vond ik dat vroeger vervelend.

Lees verder

FemNa40