Het barbecueseizoen breekt weer aan

Ja, ja, de eerste zonnestralen laten zich weer zien en er wordt dan gelijk aan barbecueën gedacht.

Alle gelegenheden worden aangepakt om een verjaardag, afstuderen, een jubileum, een promotie, een pensionering of gewoon zo maar met familie en vrienden samen te eten en lekker buiten te gaan barbecueën.

Het ziet er naar uit dat we dat dit volgend weekend kunnen gaan doen.

 

Sfeer creëren

De groene omgeving geeft je tuin al een eigen sfeer, maar met de juiste hulpmiddelen maak je je barbecue nog gezelliger, intiem of extra hip. In het flakkerende licht van fakkels en kaarsen worden gezichten mooier en de sfeer intenser. Een gloeiende vuurkorf zorgt voor een blos op de wangen… en op de dijen.

Types barbecue

Je kunt kiezen voor een houtskool-, gas- of elektrische barbecue. Elk toestel heeft zijn voordelen:

 • Houd je van de klassieke barbecuemethode, dan kies je voor de houtskoolbarbecue. In minder dan een uurtje is dit toestel klaar voor gebruik. Je weet het wanneer de briketten of de houtskool zilvergrijs zijn.
 • De gasbarbecue is binnen het kwartier klaar. Geadviseerd wordt om propaan te gebruiken.
 • De elektrische barbecue is binnen enkele minuten gebruiksklaar. Hij verbruikt wel wat stroom, maar is ideaal voor kleinere buitenruimtes zoals een balkon. Je kunt het beste een windvrije plek opzoeken.
   

Door uit de wind te gaan staan, voorkom je dat jij, je gasten of je buren in de rook zitten.
Smeulende houtskooldeeltjes kunnen evenmin in je gezicht of ogen waaien. 

Plaats een barbecue altijd op een stevige en vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het roostergedeelte op sta- of tafelhoogte is. Daarnaast is het belangrijk dat de barbecue gemaakt is van hoogwaardige, niet-roestende materialen.

Zet een barbecue nooit op de grond neer! Kinderen of andere gasten kunnen er over struikelen en de kans dat je je aan de hete barbecue brandt, is eveneens groter. Mocht je de barbecue op een (tuin)tafel willen plaatsen, let er dan op dat de tafel stevig staat en gemaakt is van hittebestendig materiaal (geen plastic dus).

Benodigdheden

 • Lange lucifers
 • Bruine aanmaakblokjes
 • Houtskool en/of briketten
 • Brikettenstarter (optioneel)
 • Schort
 • Vuurvaste handschoenen
 • Lange vleestang
 • Spiezen met een houten handvat
 • Emmer gevuld met water
 • Blaasbalg of waaier (optioneel)
 • Aluminium schaal of –folie
 • Visrooster (optioneel)
 • Staalborstel


De barbecue gebruiksklaar maken

Het aansteken van het vuur kun je het beste doen met lange lucifers en bruine aanmaakblokjes. 
Bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst naaldhout met paraffine en daardoor milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig.

Tijdens het barbecuen kun je het beste een schort en vuurvaste handschoenen dragen. Gebruik lange (vlees)tangen en het liefst spiezen met een houten handvat; metalen handvatten kunnen lelijke brandwonden veroorzaken. Zet altijd een emmer gevuld met water binnen handbereik. Voor het geval het toch misgaat.

Vul je barbecue met houtskool of briketten. Plaats vervolgens bruine aanmaakblokjes bovenop. 
Bovenop, omdat dan de juiste zuurstoftoevoer is gegarandeerd. Steek vervolgens de breukzijde van de blokjes aan met een lange lucifer. Het duurt zeker twintig tot dertig minuten voordat de barbecue gebruiksklaar is.
Je kunt het vuur eventueel aanwakkeren door middel van een blaasbalg of waaier.

Blaas nooit zelf in het vuur en gebruik evenmin spiritus, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam!

Als het vuur egaal smeult, kan het roosteren beginnen. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden klaar hebt staan en binnen handbereik. Een brandende barbecue onbewaakt achterlaten, kan voor onveilige situaties zorgen.

Er is weer een heel veel nieuws op het gebied van design. We geven hier een paar voorbeelden die te koop zijn bij Bol.com

 

  COOX Stove Hout Kooktoestel - Oranje € 119,00
  Campingaz 2 Series Classic EXS Vario Gasbarbecue - Zwart  € 239,00
  Gizzys Balkon Houtskoolbarbecue € 42,99
     Weber One-Touch Original Houtskoolbarbecue 47 cm lemon €129,99
  Jamie Oliver Tall Boy Houtskoolbarbecue - Ø 43.5 cm Special edition € 129,00
  Bodum Fyrkat Picnic Houtskoolbarbecue - Ø 39 cm - Zwart  € 49,90

Trailer: Bron Allerhande

Foto

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40