Voorkom het krijgen van diabetes type 2

Afgelopen week is bekend geworden dat één op de drie Nederlanders diabetes type 2 zal krijgen.

Nederlandse onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben dit geconcludeerd na een onderzoek van ruim 14 jaar onder meer dan 10.000 mensen.

De resultaten zijn inmiddels in het zeer gerespecteerde tijdschrift The Lancet gepubliceerd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en wat kunnen we hieraan doen?

 

Elke 6 seconden sterft er op de wereld iemand aan de gevolgen van diabetes. Diabetes is volgens experts verantwoordelijk voor meer doden dan hiv, tuberculose en malaria bij elkaar. Daarom stellen wetenschappers dat het tijd is voor een suikertax: suikerrijke voeding extra belasten.

Of dat zin heeft valt te betwijfelen, want zelfs met een suikertax van 25% blijft deze bewerkte voeding vaak goedkoper dan de gezondere snacks. Wellicht dat een suikertax in combinatie met subsidie op gezonde producten wel effect heeft?

Ik stond bij een benzinepomp in de rij en keek eens goed om me heen. Ik kon mijn ogen niet geloven! Bij de kassa trof ik een single pack Snickers aan voor 90 cent en voor €1,10 een duo pack. Dus voor slechts 20 cent meer krijg je twee keer zoveel calorieën in de vorm van suiker.

Bij McDonalds is het niet veel anders. Een ‘meal’ kost daar ongeveer 5 euro, maar voor 50 cent extra worden de porties in grootte verdubbeld. Een vreemd fenomeen als je het mij vraagt.

We denken dat suiker de grote boosdoener is die diabetes veroorzaakt en we wijzen bijna allemaal naar de grote boze fabrikanten. Toch is dit maar de halve waarheid.

Diabetes ontstaat niet alleen door suiker. Andere belangrijke factoren zijn namelijk overgewicht en gebrek aan beweging. Dat laatste is iets wat we helemaal zelf in de hand hebben.

Suiker uit onze voeding wordt in ons lichaam opgeslagen. Het is goed om regelmatig de voorraad te verversen, zodat de gevoeligheid voor insuline intact blijft. Het allerbeste is om voor elke maaltijd (dus ook voor het ontbijt) even te bewegen.

Zo simuleren we de oermens die op jacht gaat en pas na de inspanning te eten heeft. De suikervoorraad in de vorm van glycogeen wordt zo geleegd en kan weer aangevuld worden zonder dat we onze cellen lastigvallen met een overmaat aan suikers.

Nieuw is ook dat teveel vet verantwoordelijk kan zijn voor insulineresistentie. De vetten in het bloed blokkeren dan de receptorwerking voor het hormoon insuline. Daarom kunnen we ons maar beter matigen in het gebruik van vetten en suikers. Maar wat dan wel?

Het ware tekort

We hebben altijd discussies over een tekort aan nutriënten, maar het ware tekort ligt bij de vezels. Ruim 90% van de Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Ik heb het niet over vezels in brood, want dat is net houtrasp. Ik heb het over vezels in groenten en fruit.

Hierin zitten meer dan 30 verschillende soorten vezels. Per dag hebben we tussen de 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zorgen ervoor dat je je sneller verzadigd voelt, waardoor je eerder stopt met eten. Ook zorgen vezels dat suiker minder snel wordt opgenomen in het bloed.

De vezels worden niet in de dunne darm afgebroken, maar in de dikke darm gefermenteerd. Hierdoor worden de darmbacteriën gevoed, waardoor de algehele gezondheid sterk wordt bevorderd.

Saskia van As gaat in haar nieuwste boek Het Microbioom uitgebreid in op de rol van voeding en vezels op onze gezondheid.

Bewerkte rommel

De meeste bewerkte voeding is ontdaan van vezels. Frisdranken en gepasteuriseerde sappen spannen de kroon: dat is eigenlijk vloeibaar snoep en zou ik als eerste laten staan.

In de krant stond dat wetenschappers van Harvard naar aanleiding van een onderzoek onder bijna 100.000 mensen concludeerden, dat als mensen weer zelf gaan koken met veel groente en fruit diabetes type 2 te voorkomen is.

Bewegen

Anders eten is niet genoeg om diabetes te voorkomen. Diabetes is echt een lifestyle ziekte. Er zal ook meer bewogen moeten worden. Een kwartier per dag sporten kan een gigantisch effect hebben. Sterker nog,
7 minuten per dag zorgt al voor een groot verschil.

Doen

Bijna iedereen weet denk ik wel dat bewegen gezond is, maar velen doen dat evengoed niet. We gaan meestal voor plezier op de korte termijn, zelfs als ons dat op de lange termijn pijn bezorgt.

Toch is dit een illusie, want als je gezonder gaat eten en je meer beweegt, dan geeft dat op korte en lange termijn veel voldoening. Het is een kwestie van gewoontes veranderen, maar helaas veranderen we die meestal pas als we tegen de lamp lopen…

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40