Bestrijdingsmiddelen drukken mineraalopname

Mensen die mijn blogs al langer lezen, weten dat ik niet echt een fan ben van tarwe.

Eén van de redenen hiervan is dat tarwe niet zo rijk is aan voedingsstoffen.

Nu blijkt volgens onderzoek dat tarwe de laatste 160 jaar enorm achteruit is gegaan in de hoeveelheid mineralen.

 

Dit komt doordat de bodem er slecht aan toe is. We zaaien en oogsten zoveel dat de grond hierdoor totaal uitgeput raakt. We kijken op dit moment vooral naar de winsten op korte termijn, maar vergeten daarmee de resultaten op lange termijn.

Hoe de bodem er over een aantal jaar uitziet, zien we dan wel weer. Hoe onze gezondheid eraan toe is, is ook van latere zorg.

Overgewicht

We zijn op dit moment op weg naar 7 miljoen chronisch zieke mensen in Nederland. Overgewicht speelt een grote factor hierin. De meeste mensen denken dat overgewicht komt doordat we teveel calorieën eten,
maar dat zou wel eens heel anders kunnen zitten.

Ons lichaam verlangt namelijk naar voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Krijgt het lichaam die niet aangeboden, dan is er een voedingsstoffentekort en geeft het lichaam aan dat er gegeten moet worden.

Zo kunnen er mensen zijn met overgewicht die op macroniveau alle voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten wel binnenkrijgen, maar op microniveau de vitaminen en mineralen missen. Dat is ook de reden dat een Mc Donalds-maaltijd geen voldoening geeft en er meestal na 30 minuten weer een hongergevoel optreedt.

Enzymen

Volgens de schrijver van het boek 'De enzymfactor' zijn er naar schatting in ons lichaam meer dan 5000 enzymen actief om ons gezond te houden. Deze enzymen zijn vaak sterk afhankelijk van voldoende mineralen in onze voeding.

Zelfs als je geen junkfood eet, maar gewoon groenten en fruit, kun je gemakkelijk een tekort aan mineralen opbouwen. De reden is dus de eerdergenoemde bestrijdingsmiddelen die de mineralen wegdrukken.

Remineraliseren

Een andere methode om je te remineraliseren, is door Keltisch zeezout te gebruiken, eventueel in de vorm van een sole (zoutoplossing). Wat ik de laatste tijd doe is het verse sap van één sinaasappel of een halve citroen aan mijn glas drinkwater toevoegen.

Ik denk dat de verhouding ongeveer 1:10 is, dat is genoeg om het water een heerlijk frisse smaak te geven en tegelijk de mineralen weer aan te vullen. Regelmatig een handje nootjes eten kan ook helpen de mineralen aan te vullen.

Het voordeel van Keltisch zeezout is dat er een breed spectrum aan mineralen in zit, maar het is niet altijd optimaal opneembaar. Mineralen uit planten zijn beter opneembaar voor mensen. Daarom is het eten van voldoende biologische groenten en fruit onmisbaar voor een goede gezondheid.

Een ander probleem is dat onze spijsvertering er vaak zo ernstig aan toe is, dat veel voedingsstoffen en mineralen simpelweg niet worden opgenomen. Het helen van de darm is in veel behandelingen een van de eerste dingen waar ik mee begin. Gezondheid begint echt in de darmen, want alleen als deze gezond zijn kunnen de voedingsstoffen worden opgenomen.

Nog een nadeel van het gebrek aan mineralen in onze voeding is dat ons lichaam ontvankelijker wordt voor de giftige zware metalen die in ons voedsel, het water of de lucht voorkomen.

Alle mineralen werken samen. De ‘goede’ mineralen verhinderen de opname van de slechte. Zo kan selenium bijvoorbeeld de opname van kwik verhinderen. 

Vermijd inname toxines

Als je jezelf wilt helen, is het belangrijk om eerst de aanvoer van nieuwe toxines tot het minimum te beperken. Eet o.a. zoveel mogelijk biologisch, drink gefilterd water en stop met roken. Dan kun je jezelf ontdoen van toxines zoals zware metalen.

Het eten van veel bladgroenten helpt hier heel goed bij. Ik maak zelf elke ochtend een sapje met een slowjuicer om de mineralen uit groenten te halen. Dit vul ik dan aan met spirulina, chlorella of tarwegras.
 


 

Deze week ontdekte ik dat we in een gebied leven waar vroeger de Zechstein-zee te vinden was. In Veendam hebben ze een mijn geopend en halen ze mineralen van miljoenen jaren geleden weer naar boven. Hierdoor is de zuiverheid zeer hoog.

Ik kwam erachter dat dit een grote bron is van 100% natuurlijk magnesium. Dit vind ik heel bijzonder,
want bijna 80% van de Nederlanders heeft een chronisch tekort aan dit mineraal.

Het gebruik van kunstmest, stress en bewerkte voeding maakt dat veel mensen meer magnesium kunnen gebruiken. De Zechstein-mijn produceert nu vooral magnesiumolie. Dit werkt geweldig!

Je kunt het op je huid sprayen en dan wordt de magnesium transdermaal, oftewel via je huid, opgenomen.
Oraal wordt veel magnesium niet opgenomen, maar via de huid des te beter. De kans op overdosering is gering.

Bij magnesiumsuppletie komt vaak diarree voor, waardoor de voedingsstoffen korter in de darm verblijven en daardoor minder goed worden opgenomen. Gaandeweg kwam ik erachter dat er ook gel bestaat om de plekken lokaal aan te pakken.

Er zijn zelfs magnesiumvlokken om er een (voeten)bad mee te kunnen nemen. Ik ben zelf enthousiast over de magnesiumolie, je merkt heel snel resultaat.

Zeewieren

Ter afsluiting wil ik nog even noemen dat zeewieren de neiging hebben om mineralen sterk te concentreren. Probeer dit vaker aan je maaltijden toe te voegen.

Je kunt heel gemakkelijk wat zeewieren toevoegen aan een soepje of bouillon. Zeker in combinatie met Keltisch zeezout krijg je een breed spectrum aan mineralen binnen.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto
Foto

Gerelateerde artikelen

Autisme, ADHD en voeding

Door:

Er is wel degelijk een relatie tussen autisme, ADHD en voeding. Helaas wordt dat vaak nog niet herkend of mee gewerkt. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen die ervan bewust worden dat voeding een goed effect heeft.

Lees verder

FemNa40