Hoe donkerder bruin, hoe beter?!

Ik hoorde op de radio van de week in een interview iemand vertellen dat het bruine brood tegenwoordig geverfd werd. Waarop de verbaasde dj vroeg hoe dat zat, of dit een nieuw voedsel schandaal was, kon de mevrouw geen antwoord geven ......vond ik nogal jammer!

 

Veel mensen denken nog steeds, hoe donkerder hoe gezonder! Helaas, de bakker heeft speciaal voor ons een mooi donker gekleurd brood gefabriceerd. Geen extra volkoren meel erin, gewoon een soort suiker dat het brood lekker bruin kleurt, als kleurstof erbij. En de argeloze consument maar geloven dat dit het recept voor een lang leven oplevert.
Maar wat is dan wel een gezond brood? Ik zal er hieronder een paar beschrijven:

Volkorenbrood
Volkorenbrood bevat erg veel voedingsvezels, dit komt omdat er tijdens het bakproces gebruik wordt gemaakt van volkorenmeel in plaats van normale meel. Volkorenbrood heeft een goede invloed op de darmwerking door de vele vezels en heeft als extra eigenschap dat het ldl (slecht) cholesterol kan verlagen.Volkorenbrood bevat minder calorieën dan normaal bruinbrood of witbrood. Je kunt er dus meer van eten zonder dat je zult aankomen.

Meergranenbrood
Zoals de term als beweert, wordt meergranenbrood gemaakt van verschillende soorten granen. Dit kan met geplet of niet geplet graan, met of zonder zaden. Het kan volkoren als basis hebben en met zaden aangevuld evenveel of meer voedingsstoffen als volkorenbrood bevatten, maar het kan ook een deel bloem bevatten en dan weer minder gezond zijn. Hoe gezond en welke voedingsstoffen meergranenbrood bevat is dus compleet afhankelijk welke granen er worden gebruikt.

Zuurdesembrood
Zuurdesembrood lijkt steeds meer "in" te zijn, omdat het minder phytaten bevat van volkorenbrood. Deze phytaten zorgen voor een verminderde opname van mineralen, zoals ijzer, zink en magnesium in het lichaam. Doordat men gebruikt maakt van desem in plaats van gist is het ook nog eens langer houdbaar.

Allison 
Wat maakt Allinsonbrood anders dan ‘normaal’ volkorenbrood? Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker. Het is een mals, stevig en compact brood.

En dan kunt je altijd nog je eigen brood bakken, lekker!

Gerelateerde artikelen

Levenslang!

Door:

Dit is een mooi begin van een kennismaking. Wanneer iemand bij mij in de praktijk komt, is die niet met een korte termijn planning klaar. De adviezen die ik geef, zijn lange termijn visie. Levenslang dus!

Lees verder

FemNa40