Gezond eten zónder poespas, mét humor!

Ik houd er van om in de auto naar luisterboeken te luisteren.
Een poosje geleden viel mijn oog/oor op Het Dovemansorendieet van Maarten 't Hart.

Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar ik vond het een ontzettend leuk, interessant boek, dat mij inspireerde om weer eens kritisch naar mijn eetgewoonten te kijken.

 

Overgang

Ik eet al jaren vegetarisch, maar ben verder niet echt fanatiek. Ik probeer wel gezond te eten, maar het schiet er toch vaak bij in om er echt veel aandacht aan te besteden. Sinds ik in de overgang ben, hebben zich aardig wat kilootjes als een permanent zwembandje rond mijn voormalige middel geposteerd. Hoewel het volgens Susun Weed, een Amerikaanse kruiden-deskundige, aan te raden is om tijdens de overgang aan te komen, vind ik het zo langzamerhand toch wel te gortig worden.

Vroeger, dus vóór de overgang, was het geen enkel probleem om een paar kilo's te veel weer snel kwijt te raken. Gewoon een weekje opletten, niet snoepen en zo, en het was weer gepiept. at is helaas nu niet meer het geval. Het zwembandje blijkt zeer hardnekkig. Ik vermoed dat mijn schildklier wat trager werkt door de hormoonwisselingen.

Ik ken veel mensen die het ene dieet na het andere volgen, in het begin dan even afvallen, maar daarna weer des te meer aankomen. Daar voel ik dus niet veel voor. De uitleg van 't Hart over hoe dat komt en waarom diëten niet wenselijk zijn, vind ik heel plausibel.

Dovemansorendieet

Het Dovemansorendieet is heel simpel: minder en gezonder eten. Wat dan gezonder is, legt hij uit: zo min mogelijk bewerkt voedsel, zoveel mogelijk verse groenten en fruit. Fascinerend vind ik de uitgebreide kennis van 't Hart over voeding.

Best ingewikkeld soms dan toch weer, maar hij brengt het met veel humor. Ik heb nog nooit eerder zitten grijnzen bij een boek over voeding. Ik breng het in de praktijk en ben inmiddels al wat afgevallen. Ik streef er naar om in de komende twee weken nog zo'n 6 kilo kwijt te raken.

En als het me dan toch even niet lukt, laat ik me oppeppen door Jelle Hermus met zijn site www.sochicken.nl. Al is hij geen bioloog of voedingsdeskundige, Jelle heeft er echt studie van gemaakt hoe je zo gezond mogelijk kunt leven. Wat ik vooral heel prettig vind, is dat hij het ook allemaal heel simpel maakt.

Mijn eetregels op het moment:

  • zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel eten
  • geen brood uit de supermarkt of warme bakker, maar speltbrood uit de reformwinkel
  • de dag beginnen met fruit
  • daarna in de loop van de ochtend muesli met fruit en goed yoghurt (een hele overwinning voor mij om dat zonder suiker te eten)
  • geen suiker dus
  • geen of weinig alcohol
  • geen aardappels, pasta of rijst

Door Maarten en Jelle heb ik quinoa ontdekt, een soort graan dat supergezond is, niet dik maakt en een goed alternatief vormt voor rijst of pasta, en ook nog eens heel lekker is. En last but not least: niet te streng zijn voor mezelf.

Het leven is zo slecht nog niet!

FemNa40