Eet je fit!

 

Doodmoe

Wel eens bedacht dat je door de juiste voeding je een stuk fitter kunt voelen? Dit is echt wel mogelijk, heel veel draait om het maken van de juiste keuzes.

Bijvoorbeeld natuurlijk fastfood. Ik heb mij in Amerika weer verbaasd, de porties kunnen niet groot genoeg, niet vet genoeg. En als je dan eindelijk iets gezonds vindt, is het gesuikerd of (groenten) gefrituurd.

Nu ben ik er al niet dol op, maar het zorgt niet voor verzadiging en je wordt er doodmoe van. Er zit gewoon niet voldoende energie in.

Waar word je dan wel fit van? Ik zal er hier een paar op een rij zetten.

Ontbijt

Je kunt prima ontbijten zonder brood; kies dan voor lekkere volle yoghurt met bosbessen of aardbeien, heerlijk. Wat ook kan, is om volkoren ontbijtgranen te kiezen zoals Brinta/havermout en muesli. Kijk wel goed of er geen suiker toegevoegd is.

Lunch

`s Zomers is het heerlijk om 'koude' salades te eten, dus maak een heerlijke lunch door creatief te zijn met linzen, kikkererwten en tofu. Soms een smoothie van groenten en fruit.

De verhouding 200 gram groenten en 2 stuks fruit is prima. En de keuze is natuurlijk reuze, houd een beetje de zomergroenten en fruit in gedachte en combineer maar lekker.

`s Winters (we willen er nog niet aan denken!) is het goed voor je lichaam om warm te lunchen. Je lichaam kan dit makkelijker verwerken dan koud eten, het kost je lichaam minder energie. Zorg dan voor vaker een soepje van heel veel groenten. Hier kun je eindeloos mee variëren.

Avondmaaltijd

Kies vaker vis bij de avondmaaltijd, 1 à 2x per week is genoeg. Je hoeft het ook niet te overdrijven. In verband met de overbevissing en schadelijke stoffen is dit voldoende.

Kies minder vaak en verminder je portie vlees, dit bevat verzadigde vetzuren en zijn slecht voor hart en bloedvaten. Ook hier speelt weer mee dat het goed is voor je lijf, maar ook voor het milieu.

Dan wat basistips

  • Varieer. Wanneer je elke keer hetzelfde eet, kan het je eetlust wegnemen. Ook zorg je door te variëren dat je alle vitamines binnenkrijgt.
  • Eet lichter verteerbaar, minder vette roomsauzen, minder gebakken en gefrituurde producten. Kies voor meer gegrilde groenten en vis/vleessoorten.
  • Regelmatig eten. Wanneer je de hele dag regelmatig wat eet, blijft je energieniveau gelijk en je stofwisseling blijft voor je werken.


Alcohol

Heus, ik ben niet heiliger dan de paus, ik houd van een lekker wijntje op zijn tijd. Maar alcohol doet wel een aanslag op je lever. Dus geef je lever regelmatig rust, drink niet meer dan 1 à 2 glazen en drink er water tussendoor.

Suiker

Nee, ben niet helemaal tegen suiker, er zit al zat suiker in onze dagelijkse kost. Waar ik zelf wel op let, is de toegevoegde soort. Eet liever fruit of een worteltje als je zoet wilt.

Moet er toch iets gezoet worden, kies voor fruit of gedroogd fruit. Voor het bakken zijn dadels bijvoorbeeld erg lekker. In een vloeistof zoals zelf ice tea maken, kan best een keer honing. Maar let op, het is allemaal ook gewoon suiker, dus plakt aan de dijen.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40