Gezonder oud worden, maar hoe dan?

Afgelopen week stond er in de krant dat het aanpassen van de eetgewoonten wereldwijd miljoenen levens kan redden.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford kwamen tot deze conclusie.

De belangrijkste levensverlengende factoren zijn: minder vlees en meer groenten eten.

 

Tegelijk kwam het Voedingscentrum met de nieuwe Schijf van Vijf. Ik betwijfel of we met deze Schijf gezond oud worden. Ik leg het je uit in dit blog.

Hoewel het Voedingscentrum aanraadt om rood vlees te minderen en de groenteconsumptie met 50 gram per dag te verhogen, blijven er nog tal van adviezen over die weinig bijdragen aan een goede gezondheid.

Als we naar de nieuwe Schijf van vijf kijken dan valt op dat deze weer gebaseerd is op de pijlers brood, melk en margarine. In dat opzicht is er dus niet veel gewijzigd ten opzichte van de vorige Schijf van Vijf.

Het Voedingscentrum heeft liever niet dat we superfoods eten of smoothies nuttigen, maar ze hebben er geen problemen mee om 5 keer per dag iets kleins en 3 keer per week iets groots buiten de Schijf van Vijf te adviseren.

Het komt er dus op neer, dat we per dag bijvoorbeeld 5 koekjes mogen nuttigen en 3 keer per week iets groters zoals pizza, patat of een zak chips.

Het Voedingscentrum zegt dat ze zich baseren op de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat de angst voor verzadigd vet ongegrond is en heeft de caloriebeperking van 10% uit verzadigd vet losgelaten.

Dit advies zien we niet terug in de nieuwe Schijf van Vijf. Ze blijven dus waarschuwen voor verzadigd vet en hanteren een bovengrens van 10%. Dat vind ik opmerkelijk. Het Voedingscentrum noemt volle zuivel slecht en halfvolle goed.

Dit wordt niet door de Gezondheidsraad onderschreven, dit is hun eigen interpretatie. Door het vermijden van de vetfractie loop je waardevolle vitaminen A, D, E en K mis. Dit is volgens het Voedingscentrum waarschijnlijk prima te ondervangen door wat extra margarine op je brood te smeren.

Het Voedingscentrum ontvangt sinds enkele jaren geen geld meer van de industrie, maar ontvangt wel geld van het ministerie van Economische Zaken. Dit ministerie behartigt onder andere de belangen voor de landbouwsector.

Wellicht dat daarom brood (graan) en melk (vee) zo prominent op de Schijf aanwezig zijn?
In de Gezondheidsraad zitten vele professoren van universiteiten die geld aannemen van het bedrijfsleven.

Ik vind het een slechte zaak dat er telkens ex-Unilevermedewerkers in de directie zitten bij het Voedingscentrum. Dit is voor mij een reden om te twijfelen aan de integriteit van het Voedingscentrum.

Het is niet mijn missie om het Voedingscentrum te pesten, want als hun adviezen ons echt gezonder zouden maken, dan zou je me niet horen. We kampen al jaren met een toename van obesitas en inmiddels is meer dan de helft van Nederland te dik.

Waarom staat brood dan nog steeds op nummer 1? Brood bevat zeer veel energie, maar relatief weinig micronutriënten.

Wat dan wel?

Het zou zo mooi zijn als het Voedingscentrum de enorme belangstelling voor gezonder leven zou omarmen in plaats van afkeuren. In plaats van mensen te dwingen om brood, melk en margarine te nemen, zou het veel fijner zijn als mensen die geen brood meer willen eten bij de hand worden genomen en er alternatieven worden aangereikt.

Jodium zit echt niet alleen in brood, maar ook in vis en zeewier. Plantaardige vetten zitten niet alleen in margarine, maar rijkelijk in noten. Calcium kunnen we ook uit groenten halen, niet alleen uit melk. Het lijkt me verstandig om uit te leggen welke groenten de meeste calcium bevatten.

Zo bevat 100 ml melk slechts 116 mg calcium, terwijl 100 gram boerenkool algauw 220 mg calcium bevat.
Maar liefst bijna het dubbele! Als mensen zeggen dat ze zich beter voelen door het eten van minder brood,
melk en margarine, dan lijkt het mij niet handig om deze groep voor gek te verklaren.

Het lijkt mij dan beter om mee te gaan met deze positieve stroom. Het laten staan van tarwe afdoen als een hype is te makkelijk. Een hype komt en gaat, maar deze gezondheidsgolf wordt met de jaren groter en krachtiger.

Zowel Unilever als het Voedingscentrum hebben mij uitgenodigd voor een gesprek. Ze hebben naar eigen zeggen niets te verbergen. Wat vind jij, zal ik erheen gaan? Heeft het zin of verdoe ik mijn tijd? Laat je mening hieronder achter.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

FemNa40