Goji bessen vol met antioxidanten

Goji bessen bevatten een compleet scala aan eiwitten, veel vitamine B en C, maar ook het mineraal selenium.

Selenium is een krachtige antioxidant die kanker op afstand kan houden. De bodem is in Nederland aardig uitgeput en daardoor kunnen wij Nederlanders wel wat extra selenium gebruiken.

 

In Goji bessen zitten ook nog tal van andere antioxidanten die elkaar in kracht versterken, de natuur is heel slim. De hoeveelheid vitamines en mineralen in voeding is stukken lager dan in een multivitaminepreparaat, maar omdat ze elkaar versterken is de werking toch vele malen sterker.

Nachtschade

Wat is het probleem nu? De Goji bes is eigenlijk een nachtschade, net als de tomaat, aardappel, aubergine, paprika en rode pepers. Nachtschades bevatten alkaloïden, dat zijn stoffen die kunnen inwerken op het zenuwstelsel. De alkaloïde in Goji bessen is atropine. Alleen zit er zo weinig atropine in de Goji bes, dat ik denk dat er een ander probleem speelt.

Is het je al opgevallen dat je tegenwoordig overal superfoods kunt kopen? Van Kruidvat tot aan Albert Heijn: iedereen wil meeliften op de rage en hun Goji besje meepikken. Zelfs de Action doet mee met de gekte. Bij dit soort winkels speelt de prijs de doorslaggevende factor, kwaliteit speelt geen enkele rol.
Als het er maar op het oog mooi uitziet.

De smaak is het ondergeschoven kindje. Vooral bij de Goji bessen kun je met de smaak het kaf van het koren scheiden. Goede Goji bessen smaken zoet en zijn zacht van structuur. De goedkope lijken wel harde pitten met een vreemde bijsmaak.

Herkomst van de vrucht

Bleef het probleem maar bij de smaak. Er wordt meestal met geen woord gerept over de herkomst van de vrucht, waardoor we er vanuit kunnen gaan dat dit de lageloonlanden in het oosten zullen zijn. Meestal komen de superfoods dan uit China. In China nemen ze het niet zo nauw met bestrijdingsmiddelen en certificaten.

Ik had laatst een gesprek met iemand die voor Simon Levelt werkt. Deze persoon vertelde mij dat ze nu een eigen controleteam in China hebben zitten, omdat bleek dat Chinezen keer op keer de biologische certificeringen van producten vervalsten. De Organic-sticker is er makkelijk opgeplakt. Vertrouw dus nooit producten uit China. Het kan zo maar zijn dat de Goji berries waar de mensen misselijk van zijn geworden, eigenlijk een bestrijdingsmiddelenbom is geweest.

Koop daarom je superfoods altijd van een goed merk en bij een betrouwbaar adres. Ik weet dat Ron Fonteine van de Natuurwebwinkel niks verkoopt dat uit China afkomstig is. Hij heeft zelfs een geigerteller om er zeker van de zijn dat er geen straling op de producten zit.

Juglen Zwaan, aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40