Kokosolie giftig?

EditieNL heeft in een uitzending aandacht besteed aan een nieuw dieet genaamd: Het Normale Dieet.

Iedereen is alle diëten zo zat, dat we gewoon weer normaal mogen eten. Ook brood met kaas moet gewoon weer kunnen.

Aanleiding was het nieuwe boek Powerfood van Rens Kroes, het zusje van Doutzen Kroes.
EditieNL noemde Nederland dieetmoe.

 

Cholesterol niet slecht

EditieNL had hoogleraar Frans Kok voor de camera weten te krijgen. Deze man is werkzaam op het Wageningen University & Research Centre. Hij noemde dat kokosolie één van de slechtste dingen is om te eten, omdat het rijk is aan verzadigde vetten. Die kennis is wat mij betreft wat achterhaald. Eigenlijk bestaan er geen slechte vetten, behalve dan transvet.

We hebben alle vetten in meer of mindere mate nodig, het gaat om de verhouding tussen deze vetten.
Van verzadigde vetten bestaan er tientallen soorten, je kunt niet alle vetten over één kam scheren. De langere ketens verzadigd vet dienen als basis voor de vorming van verschillende hormonen.

Cholesterol in z’n algemeenheid is de basis voor bijna alle hormonen in het lichaam. Dus cholesterol is eigenlijk helemaal niet slecht, behalve teveel.

Kokosolie als energiebron

Het verzadigde vet in kokosolie is een korte ketensoort. Deze kan makkelijk door het lichaam worden opgenomen en ingezet als energiebron. Het blijkt zelfs dat deze korte keten vetzuren onze hersenen kunnen boosten. Op leefbewust.com is nog meer achtergrondinformatie over kokosolie te vinden.

Zelfs al zou kokosolie ons cholesterolgehalte iets verhogen, dan nog moeten we ons afvragen of dat werkelijk schadelijk is. Want de cholesterolgrens ligt momenteel zo laag, dat ruim 65% van alle Nederlanders volgens de reguliere maatstaf zou kampen met een verhoogd cholesterol.

Er zijn ook geluiden dat een wat hoger cholesterol lang niet altijd schadelijk hoeft te zijn, misschien zelfs wel gunstig is. Zie het boek Feiten en fabels over cholesterol van Dr. Uffe Ravnskov voor meer informatie.

Verzadigd vet is op kamertemperatuur hard en daarom zou het de aderen verstoppen, net zoals bij de gootsteen. Maar kokosolie wordt bij 25 graden hartstikke vloeibaar. Op lichaamstemperatuur is deze olie dus zo vloeibaar als het maar kan. Weet je wat pas echt het cholesterolgehalte verhoogt? Suiker! Maar daar hoor ik maar weinig Wageningse professoren over. Hoe zou dat toch komen?

Gezondheidstip van de week

Leun nooit teveel op één soort vet, maar wissel ze af. Zorg dus dat je niet alleen kokosvet in huis hebt, maar ook roomboter, palmolie (bio, i.v.m. de apen), reuzel of ghee. Verzadigde vetten oxideren niet en kun je prima gebruiken om in te bakken.

Vloeibare vetten zoals olijfolie kun je het best koud gebruiken, bijvoorbeeld over je salade. Zo blijven de plantenstoffen actief. Blijf te allen tijde weg bij geraffineerde vetten, deze zijn zo dood als een pier en zijn zwaar ziekmakend. Kies daarom altijd voor de eerste koude - extra vierge! - persing.

Gezonde groet, Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

FemNa40