Een echt Koningsontbijt

Afgelopen week stond er in de krant dat ruim 75% van de Nederlanders erg ongezond eet. Vooral bij kinderen en pubers neemt het inmiddels extreme vormen aan. Ook eten mannen vaak ongezonder dan vrouwen.

Opvallend was dat buitenlanders over het algemeen een stuk gezonder eten dan iemand van wie beide ouders in Nederland zijn geboren.
Hoe is dit mogelijk?

 

Radiospotje in strijd met de waarheid

Ik zat in de auto te luisteren naar de radio. Toen de commercials hun intrede deden, hoorde ik een vrolijk fluitende vrouw waarna werd gezegd dat je de zon in huis kunt halen. Dat kan met de margarine van Becel.
In Becel zit namelijk vitamine D.

Ik vind het onbegrijpelijk dat de Reclame Code Commissie en de NVWA dit soort dingen goedkeurt.
Margarine is een synthetisch product. Niet alleen de vetzuren zijn nep, ook de vitamines komen uit een laboratorium. Het spotje is dus echt in strijd met de waarheid.

Het Koningsontbijt

Laatst was het Koningsontbijt. Koning Willem Alexander en Maxima deden gezellig mee.
Koning Willem Alexander vertelde dat hij elke dag met melk ontbijt omdat hij een echte Nederlander is.
Maxima houdt het liever op sinaasappelsap.

Dat wij Nederlanders zo dik worden, komt doordat als we praten over voeding, melk en sinaasappelsap in dit geval, het vaak zwaar bewerkte voeding is. In dit geval zijn de producten helemaal niet vers: ze zijn gepasteuriseerd, waardoor de voedingsstoffen grotendeels zijn verdwenen en de suikers extreem snel opneembaar zijn.

Als Nederlanders hun dagelijkse voedingsmiddelen zouden vervangen door het beste en meest natuurlijke,
is er al veel gewonnen. Als Maxima verse sinaasappelsap zou drinken, is dat een stuk gezonder dan de concentraatvariant. Als Willem Alexander rauwmelkse kefir zou drinken, zullen zijn darmen vast blij zijn met deze probiotische drank.

Op Facebook zag ik een afbeelding van wat kinderen tijdens het Koningsontbijt te eten kregen.
Mijn broek zakte werkelijk waar af.

Het wordt voor scholen en universiteiten steeds lastiger om de zaken gefinancierd te krijgen en leunen daarom op het bedrijfsleven. De voedingsprofessor van de VU, Martijn Katan, heeft enkele maanden geleden opgebiecht dat zijn nest niet meer schoon is.

Geld voor onderzoek is er niet meer, dus moet het bedrijfsleven bijspringen. Vooral bij de studie Geneeskunde kan dit in mijn ogen kwalijke gevolgen hebben voor de algemene gezondheid van Nederland.

Zou dat één van de redenen zijn dat de lessen Voedingsleer uit het lesprogramma zijn verdwenen?

Kan goede voeding ziektes genezen?

Professionals steggelen vaak over de vraag of goede voeding ziektes kan genezen. Of dat nu wel of niet zo is, het lijkt me toch duidelijk dat slechte voeding zeker ziektes kan veroorzaken. Onvolwaardige voeding is meestal in een fabriek geweest. Bijna alle voedingsmiddelen op de tafel van het Koningsontbijt zijn door een fabriek geweest en daarmee verre van voedzaam.

Onze maatschappij stelt steeds hogere eisen aan de portemonnee van een huishouden, waardoor beide ouders deelnemen aan het arbeidsproces. Dit is voor de industrie een ideale constructie. Nu kunnen ze hun geraffineerde producten aanbieden aan huisvrouwen die tijd tekort komen.

Zo is heel Nederland gewend geraakt aan voedingsmiddelen die uit de fabriek komen. Er zijn tal van kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt. Bij allochtonen is dat meestal anders. Tradities staan bij allochtone gezinnen vaak hoog in het vaandel.

Vaak is daar geen sprake van tweeverdieners. Ook bewaken ze hun oorspronkelijke keuken en komen er geen bewerkte producten de drempel van de keuken over.

Veel mensen hebben geen idee hoe we groenten lekkerder zouden kunnen bereiden. Dat maakt het halen van de norm van 200 gram groenten per dag een lastige opgave. Tel daarbij op dat een zak friet met een kaassoufflé veel minder kost dan wat verse groenten en we hebben een antwoord op de vraag waarom Nederland zo ongezond eet.

Meer mensen worden wakker

Gelukkig zie ik dat steeds meer mensen wakker worden en dat de industrie niet zo makkelijk meer grip krijgt. Eén van de tekenen is, dat de consumptie van margarine de laatste jaren drastisch aan het dalen is.

Vroeger hadden we vertrouwen in het bedrijfsleven, tegenwoordig begint dat anders te worden.
Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Dat geeft hoop!

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40