Kweekvis of zeevis?

Waar kies je voor? Let op als je vis eet waar het vandaan komt. Ook als je vis bij de visboer of op de markt in de kraam koopt wil dat niet zeggen dat het ook werkelijk uit de zee komt.

Dus check het altijd even en kijk in de supermarkt op de verpakking. Je vraagt je misschien af waarom?
Dat ga ik je vertellen.

 

De zee raakt leeg en we zitten op deze aardbol met miljarden monden die gevoed moeten worden. Daarom is er kweekvis ontstaan, eigenlijk is het de bio-industrie voor vissen. Ze zwemmen (nou ja zwemmen) in bassins en krijgen visvoer of visafval te eten. In het water worden medicijnen (vaak zeer heftig ongezonde) gedaan tegen ziektes.

Zalm

Om een idee te geven: zalm zit met 30 vissen in 1 badkuip. Het rooksmaakje komt van Liquid smoke en bij dierentesten bleek het hun DNA te beschadigen. de mooie zalmkleur die een zalm hoort te hebben door het eten van garnalen heeft de kweekzalm niet. Maar ach, dan kleuren ze de vissen toch met kleurstoffen. Deze vis uit de aquacultuur (kweekvis) moet je mijden en niet alleen de zalm, alle soorten.

Pangasius

Dit zijn de ergste. Deze vissen worden in kooien gekweekt in de meest vervuilde rivier van de wereld:
de Mekong in Zuidoost-Azië. Ze krijgen medicijnen die in Europa verboden zijn en worden na vangst ingespoten met een ongezond goedje wat ze langer houdbaar maakt (ze moeten tenslotte nog naar Europa reizen).

Tilapia

Ik raad je aan deze vis ook niet te eten! Hij is kampioen poepeter. Tilapia eet namelijk 6 keer meer uitwerpselen dan hij zelf produceert, IEKS! Op de verpakking kun je zien of ze gekweekt zijn met de term: Gekweekte vis of aqua cultuur.

Je kunt wel voor biologisch gekweekte vissen gaan, want deze zijn wel verantwoord. Wanneer je uit de zee vis wilt eten, zit je natuurlijk met het verhaal van de zware metalen. Hoe kleiner de vis hoe minder giftige stoffen. Een roofvis eet dagelijks honderden kleine visjes. Dus is de hoeveelheid gif veel hoger in het lichaam
(tonijn bijvoorbeeld).

Wat je kunt doen is dagelijks hoog gedoseerd chlorella innemen om de zware metalen weer uit het lichaam te filteren. Wanneer je vis uit de zee eet, zorg dan dat er altijd het keurmerk MSC opstaat en vermijd paling (die is aan het uitsterven).

Tonijn

Wanneer je tonijn uit blik koopt, kies dan bijvoorbeeld voor John West. Deze worden gehengeld in plaats van dat er netten worden gebruikt. Bij het gebruik van netten gaan er kilo's vis mee die niet bruikbaar zijn.
Deze worden weer (90%) teruggegooid, wat de dood tot gevolg heeft (vaak 40% van de vangst is onbruikbaar). Dolfijnen zwemmen samen met tonijn en door de netten worden ze meegevangen en gedood (dat zijn er 300.000 samen met de walvissen).

Dus mijn advies is om voor biologische kweekvis of uit de zee te kiezen, maar graag met mate.

persoonlijke-voeding.nl
facebook

 Foto Frontpage: Irene lelieveld

Gerelateerde artikelen

FemNa40