Vitaminebommen die je verrassen

Om extra vitamines binnen te krijgen nemen we vaak een extra sinaasappel of een kiwi.

Natuurlijk zijn dit goede natuurlijke vitamines A en C?

In heel veel voeding zitten vitamines, maar er zijn ook producten die vitamines bevatten waarvan we niet weten welke.

 

Leverworst - vitamine A


Lever is rijk aan vitamine A. Dus ook alle producten waar lever inzit, zoals (smeer)leverworst of leverkaas bevatten veel van deze vitamine. Eén boterham met leverworst (20 gram) bevat 1051 microgram vitamine A. Dit komt overeen met 125 gram gekookte of 150 gram rauwe wortels. Daarnaast komt vitamine A ook voor in margarine/halvarine, melk en kaas. Omdat teveel vitamine A niet gezond is, kunnen zwangere vrouwen beter niet meer dan 1 boterham met leverworst per dag eten.

Peulvruchten - vitamine B
 


B-vitamines komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor, maar vooral in dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis en zuivel. Maar ook peulvruchten zijn een goede bron van vitamine B. Dus eet je vegetarisch dan zijn peulvruchten een goed alternatief. Vitamine B11 (foliumzuur) is een uitzondering; dit komt vooral voor in groene (blad)groenten.

Spinazie- foliumzuur (vitamine B11)
 


Spinazie kennen we allemaal van Popeye en van het ijzer dat erin zit. Maar wist je dat spinazie ook heel veel foliumzuur bevat? Ook broccoli en raapstelen zijn groenten die veel foliumzuur bevatten.

Rode Paprika - vitamine C

 


Rauwe rode paprika bevat, samen met blauwe bessen verreweg het meeste vitamine C.  Aardbeien doen het ook goed. Overigens passen kiwi en sinaasappels ook prima in het rijtje van vitamine C bommetjes.

Paling  - vitamine D
 


Zonlicht is voor ons de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht kunnen we namelijk zelf vitamine D aanmaken. Maar als we kijken naar voeding dan is de paling wel een echte vitamine D-topper.

Pindakaas – vitamine E
 

Zoet broodbeleg bevat over het algemeen weinig vitamines. Maar pindakaas is een uitzondering: het bevat namelijk veel vitamine E. Pinda’s zijn net als andere noten namelijk rijk aan deze vitamine.

Je lichaam –  vitamine K


Ons lichaam kan zelf vitamine K aanmaken. Fijn zo’n vitaminebron waar je niet over na hoeft te denken.

Natuurlijk moet je vanaf nu niet alleen deze vitaminebommen op het menu zitten. Een gezonde voeding betekent vooral zorgen voor variatie, zodat je alle 13 vitamines binnenkrijgt. En lukt dat even niet, dan kan een multivitamine ook zorgen voor net dat beetje extra.

Bron: Vitamine info Lijf en Gezondheid

Gerelateerde artikelen

Ben jij ondervoed?

Door:

Veel vrouwen komen in de overgang terwijl ze al behoorlijk uitgeput zijn. Onze Westerse samenleving vraagt veel van ons en geeft ons doorgaans een behoorlijk portie stress.

Lees verder

FemNa40