Zijn supplementen ziekmakend?

Vorige week stond in de krant dat er jaarlijks tienduizenden Amerikanen in het ziekenhuis belanden door het gebruik van voedingssupplementen.

Velen moeten zelfs langdurig in het ziekenhuis verblijven. Volgens de onderzoekers worden de gevaren van supplementen onderschat.

 

Artsen zijn vaak slecht op de hoogte en vragen bij problemen zelden naar het supplementengebruik.
Hoe serieus moeten we dit probleem nemen?

Het onderzoek is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, een van de meest invloedrijke medische tijdschriften ter wereld.

Helaas is meer dan eens gebleken dat er ook hier weer diverse financiële banden de objectiviteit verstoren. Maar stel dat het geheel objectief is, dan nog noem ik het sensatiejournalistiek.

Als we kijken naar de feiten dan blijkt dat een groot deel van de ziekenhuisbezoeken door supplementen is te herleiden naar afslankpillen. Deze bevatten de meest exotische kruiden, vaak aangevuld met een flinke dosis cafeïne.

De hartklachten die vaak werden gerapporteerd, kan ik dan ook goed verklaren, want als ik zelf 5 koppen koffie drink, slaat mijn hart ook op hol.

Verder was ruim 20% van de opnames te wijten aan kinderen die supplementen aten omdat ze dachten dat het snoepjes waren en kwam onder de 65-plussers vooral verslikking voor. Deze publicatie gaat dus eigenlijk nergens over.

Volgens een ander onderzoek blijkt, dat er jaarlijks ruim 5 miljoen (!) Amerikanen op de EHBO-post belanden door reguliere medicijnen.

Dat vind ik veel schokkender en dat had eigenlijk geplaatst moeten worden in de New England Journal of Medicine, maar daarover rept het tijdschrift vreemd genoeg met geen woord. Het lijkt dus een klassiek geval van supplementje-pesten.

Toch wil ik wel stilstaan bij de gevaren van supplementengebruik. Reguliere medicijnen staan onder strenge controle, zijn daarom zeer zuiver en de dosis klopt vrijwel altijd.

Op supplementen is zo goed als geen toezicht, iedereen kan een pilletje fabriceren. Om deze reden blijkt dat de werkelijke dosis vaak niet overeenkomt met de dosis die op de verpakking is vermeld.

Zo stelde de consumentenbond vast dat sommige B6-supplementen helemaal geen vitamine B6 bevatten,
maar dat een tienvoudige dosis ook wel eens voorkwam.

In een recente studie bleek bovendien, dat veel supplementen zijn vervuild en minderwaardige vervangers bevatten. Mike Adams stelde weer vast, dat veel supplementen zware metalen bevatten.


Sinds 14 december 2012 mogen leveranciers van onze wetgever nog maar weinig informatie geven over supplementen, met als gevolg dat de gebruiker grotendeels in het duister tast.

Ik heb laatst een mail gekregen van iemand die 4 potjes supplementen had gekocht en niet wist waar het voor was. Of ik even wilde vertellen waar deze supplementen voor dienden. Dit vind ik zorgwekkend.

Iets wat veel mensen ook niet weten, is dat er slechts enkele producenten zijn van grondstoffen voor in de supplementen. Veel vitamines en mineralen worden gesynthetiseerd door chemieconcerns in China.
Ook aminozuren komen vaak uit China.

Of je nu merk X of Y koopt, waarbij het label van elkaar verschilt, het gaat vaak gewoon om grondstoffen uit dezelfde fabriek. Goede orthomoleculaire merken zijn vaak zuiver en bevatten een juiste dosis, maar wat is een goed merk?

Ik zie vaak dat ook gerenommeerde merken toch commerciële instituten blijken, met excellente marketing-tactieken. Omdat er zoveel gerommeld wordt met supplementen heb ik de neiging om steeds meer voor goede voeding te kiezen.

Veel mensen kiezen niet voor biologisch vanwege de prijs, maar kiezen wel voor de Solgar Omnium van bijna 200 euro per potje. Hoeveel biologische groente kun je eten van dat geld?


Het is mij een doorn in het oog dat zeer veel supplementenmerken hun waren aanprijzen als natuurlijk,
terwijl ze geheel of gedeeltelijk synthetisch van aard zijn. Ruim 93% van de multivitamines die in Nederland worden verkocht bevatten synthetische ingrediënten. Voor mezelf wil ik enkel natuurlijke stoffen in mijn lichaam.

In bijna alle gevallen is een supplementenmerk niet de fabrikant, maar een samensteller van de inhoud. Ik kan deze week nog een eigen supplementenmerk oprichten. Ik stel op papier een formule samen en laat een label drukken. Dan nog even de marketingmachine laten draaien en ik ben in business.

De samenstellers van de supplementen heb ik al meer dan eens betrapt op bedrog. Het grootste bedrog van de laatste tijd is de term natuurlijk.

Dit zit als volgt: de samensteller (lees: het supplementenmerk) stopt naast synthetische vitamines ook natuurlijke plantenextracten in een supplement, zodat vervolgens het supplement legaal als natuurlijk over de toonbank kan.

In Amerika zijn ze verder als het om natuurlijke supplementen gaat. Daar heb je zelfs het NOS-keurmerk,
dat garandeert dat er geen synthetische stoffen in supplementen zitten.

Natuurlijke merken zijn onder andere LifeGive, Synergy Company, Sun Warrior, Premier Research Labs,
New Chapter en Power Supplements. Deze merken zijn in Nederland vaak slecht verkrijgbaar.
De Power Supplements 100% natuurlijke multi heb ik in de webshop van Ron Fonteine gevonden.

Ik heb met de fabrikant van deze multi gesproken en de certificaten doorgenomen. Het is helemaal natuurlijk en bijna geheel biologisch. Het is alleen jammer dat er geen natuurlijke B12 in zit, omdat hier volgens de producent lastig aan te komen is.

Na goed zoeken vond ik in de webshop van Rauw, Naakt en Gezond een natuurlijke B12 van LifeGive. Het is een B12 dat daadwerkelijk geproduceerd is door het gist Saccharomyces cerevisiae.

Gisten worden overigens vaak misbruikt om synthetische grondstoffen te camoufleren. De truc is om synthetische grondstoffen dan te fermenteren met gisten, zodat ze ook weer als natuurlijk verkocht kunnen worden. Dit allemaal weer vanuit marketing oogpunt.

Je begrijpt, hoe meer ik weet over supplementen, hoe liever natuurlijk voedsel me is. Toch zijn de stoffen omega 3, vitamine D en B12 schaars en raad ik daarvoor wel suppletie in de natuurlijke vorm aan.

Zoals ik wel vaker heb aangehaald, kies ik voor wat betreft omega 3 voor algenolie. Vissen zijn vaak vervuild en halen zelf hun EPA en DHA omega 3 uit de algen.

Waarom zouden we de vissen lastig vallen, als we ook direct voor de bron kunnen kiezen?

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40