Vet moet!

De laatste weken zijn omega 3 vetzuren erg veel in het nieuws geweest.

Zo zouden deze vetten helpen bij de genezing van kanker en daarnaast psychoses kunnen voorkomen.

 

Allemaal aan de omega 3 zou je zeggen. Totdat het laatste onderzoek in de media verscheen: teveel omega 3 en 6 vetten tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot hart- en vaatziekten bij het kind. Iedereen zegt wat anders, maar wat is wijsheid?

Vetten zijn extreem belangrijk

Veel mensen weten niet dat vetten extreem belangrijk zijn voor onze gezondheid. Elke cel in ons lichaam heeft een dubbel vliesje van vet om zich heen. Het eten van de goede vetten maakt de celwand beter doorlaatbaar voor zuurstof en voedingsstoffen.

Ook kunnen gifstoffen dan beter de cel verlaten, waardoor het milieu in de cel gezonder wordt. De industrie prijst vloeibare vetten zoals omega 3 en omega 6 de hemel in. De harde verzadigde vetten worden ondertussen afgeschilderd als moordenaar.

Ik zag dit standpunt zelfs in een artikel van het wetenschappelijke tijdschrift Quest staan. Voor mij tenenkrommend. De grap is dat het wel klopt, maar niet als je het vanuit een groter perspectief bekijkt. 

Omega 3

Dit is een vetzuur dat niet alleen zeer belangrijk is om ontstekingen te remmen, maar ook voor het functioneren van onze hersenen. De industrie stopt het nu overal in. Helaas vergeten ze dat plantaardige omega 3 in de vorm van ALA (alfa-linoleenzuur) weinig doet als je teveel omega 6 binnenkrijgt.

De enzymen die ALA moeten activeren hebben het te druk met het verwerken van omega 6. Daarbij kan omega 3 zeer slecht tegen verhitting en zuurstof. Dus omega 3 toevoegen aan margarine of bak- en braadproducten maakt deze voedingsmiddelen alleen maar ongezonder. Geoxideerd vet is namelijk zeer schadelijk voor onze gezondheid.

Omega 6

Heel veel producenten prijzen hun waren aan met het verhaal dat er plantaardige vetten in zitten. Hoewel dat in essentie klopt, verzwijgen ze dat het om zwaar geraffineerde vetzuren gaat die niet meer van waarde zijn voor onze gezondheid.

De natuurlijke antioxidanten zijn verwijderd en hebben plaatsgemaakt voor synthetische. Bovendien krijgen we al teveel van het ontstekingsbevorderende omega 6 binnen, waardoor dit van geen enkele waarde meer is.

We denken altijd dat alle plantaardige stoffen gezond zijn, maar dat is niet altijd zo. Planten kunnen ook stoffen bevatten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, zeker als deze nog eens zwaar bewerkt zijn.

Evenwicht

Dat vetten je gezondheid kunnen maken en breken, is nu wel duidelijk. Heel lang dachten we dat verzadigd vet slecht was, nu weten we dat onze cellen en hersenen dit zeker nodig hebben. Zo is kokosolie de laatste jaren extreem populair geworden.

Toch wil ik waarschuwen voor teveel kokosolie. Ik zie mensen die per week ruim 1 liter kokosolie consumeren. Dit is absoluut te veel en kan de gezondheid schaden! In zulke enorme hoeveelheden kan het cholesterol verhoogd raken.

Wanneer je teveel vet consumeert, kunnen de receptoren van cellen verstopt raken, waardoor hormonen zoals insuline niet goed meer werken. Te veel vet kan dus voor diabetes zorgen.

Wat te doen?

Omega 3 en 6 vetten kunnen we het best uit de natuurlijke bron halen en niet uit pillen. Goede natuurlijke omega 3 bronnen zijn vette vissen zoals haring, makreel en wilde zalm. Deze bevatten actieve omega 3 in EPA en DHA vorm.

Plantaardige omega 3 bronnen met de inactieve vorm ALA zijn chiazaad, lijnzaad en walnoten. Deze werken alleen als we niet teveel omega 6 consumeren, dus beperk deze. Omdat we toch erg veel omega 6 binnenkrijgen, kan omega 3 suppletie wel een optie zijn, maar dan uitsluitend in capsules.

Veel capsules met visolie zijn geoxideerd door een verkeerd procedé, daarom raad ik algenolie of krillolie aan. Algenolie en krillolie hebben van nature antioxidanten in zich die het ranzig worden tegengaan.
De peroxidewaarde, een maat om de ranzigheid te bepalen, is bij deze omega 3 soorten het laagst.

Om omega 3 in de voeding te behouden, kun je volgens dit onderzoek je voedsel beter koken of op een lage temperatuur bakken. Als je dat met vette vis doet, verklein je ermee de kans op hart- en vaatziekten met 30%.

Wanneer je ervoor kiest om je vis in de frituurpan te bereiden, vergroot je de kans op hart- en vaatproblemen juist met maar liefst 48%!

Ik denk dat het belangrijk is om het evenwicht op te zoeken. Het gezegde dat alles slecht is waar 'te' voor staat (behalve tevreden) is niet gezond. Teveel omega 3 maakt het bloed te dun. Teveel omega 6 kan ontstekingen veroorzaken. Teveel verzadigd vet gaat de signaalwerking van de hormonen tegen.

Hoeveel jij nodig hebt, kan ik niet zeggen want dat is afhankelijk van leeftijd, leefstijl, geslacht en omgeving.
Op de Noordpool, in de kou heb je meer vet nodig dan in de tropen. Leer daarom naar je lichaam te luisteren.

Valt kokosolie goed? Of toch liever olijfolie? Als je olie gebruikt die niet bij je past dan zie je dit vaak terug in de huid. Kijk goed in de spiegel en ervaar hoe je je voelt na de maaltijd.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40