Vind een goede balans

We zijn een beetje aan het doorslaan met alle waarschuwingen voor de gevaren van zonlicht.

Ik word heel blij als ik dat soort berichten in de reguliere media zie opduiken.

Van zonlicht maken we vitamine D, een belangrijke beschermer tegen kanker en dus ook huidkanker.

 

Vitamine D zorgt ook voor sterke botten en een krachtig immuunsysteem. Helaas maken we slechts enkele maanden per jaar vitamine D aan, wanneer de UV-kracht hoger is dan 3. Een ouderwetse manier om dit vast te stellen, is door te kijken naar je schaduw: als deze korter is dan je zelf lang bent, maak je vitamine D aan.

Is je schaduw langer, dan wordt er ook geen vitamine D aangemaakt omdat de zon dan te laag staat.

Verstandig zonnen

Uiteraard is verstandig zonnen het slimst. Tussen 12 en 15 uur kun je maar beter in de schaduw zitten, maar er zijn mensen die zonlicht nu helemaal mijden, uit angst voor de zon. Verkopers van zonnebrand wijzen graag op de gevaren van zonlicht. Helemaal ongelijk hebben ze niet, want te veel zonlicht is niet goed.

Aan de andere kant is te weinig zonlicht ook echt heel ongezond, dus waarom doorschieten naar uitersten?
Te weinig water is dodelijk, te veel ook weer. Telkens komt het neer op de balans, iets dat we terugzien in de vorm van de zogenaamde U-curve.

Luister naar je lichaam

Bijna altijd is een tekort of een teveel schadelijk. Hoe kun je dan de balans vinden? Veel mensen hebben behoefte aan hapklare praktische tips, maar zo eenvoudig ligt het niet. Het blijft toch altijd maatwerk. Elk mens is anders. Door goed naar je lichaam te luisteren kun je het geven waar het om vraagt.

Juglen Zwaan / aHealthylive.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40