Vleesvervanger of niet

Er word tegenwoordig steeds kritischer gekeken naar onze vlees consumptie. Hoe belastend is het voor het milieu, is het wel diervriendelijk en uiteraard is het wel gezond? Wanneer vlees steeds meer een uitzondering en geen regel is, dan loop je kans op voedingstekorten. Het is dan wel handig te weten hoe u dit dan goed doet!

 


Er zijn vele vleesvervangers en volgens de verpakking zijn ze heel gezond en vervangen uiteraard op een 'volwaardige' manier het vlees. Helaas dit zijn weer marketing sprookjes, dit is in de praktijk namelijk vaak helemaal niet waar! Zo heb je de groenteburgers en al die gepaneerde dingen, die zijn veel te vet. Ook wordt vaak kaas en seitan genoemd, maar hier zit geen ijzer in en qourn bevat weer geen b vitamines. Soja en tarwe eiwit producten, maar ook Healthy Planet en Vetara, verdienen extra aandacht, hier zit geen ijzer en geen B vitamines in.

Let dus goed op wat je koopt!

Om een volwaardig vegetarisch dagmenu samen te stellen is het goed te weten dat een volwaardige voeding moet bestaan uit plantaardige eiwitbronnen, gecombineerd met melkproducten of eieren. Combineer granen, zoals brood, rijst en deegwaren met peulvruchten of granen met zuivel of tarwe met eieren. Wat ook handig is te weten vitamine C versnelt de opname van ijzer.
Maar eet je gewoon een dagje geen vlees kan je best voor een "vleesvervanger" kiezen. Er zijn genoeg goede, gezonde keuzes te maken. Producten als Tivall, Valess, Goodbite en Vivera zijn goede vervangers. Kies voor de ongepaneerde, anders maak je de maaltijd nog onnodig vet....

 

Gerelateerde artikelen

Bah, lust ik niet!

Door:

Is jouw kind een lastige eter, ben je bang dat je kind te weinig eet? Was ik ook altijd bang voor, maar nu weet ik dat het eigenlijk niet nodig is. Oh, wat vond ik dat vroeger vervelend.

Lees verder

FemNa40