40plus en ouder worden

Kleuter, puber, jong volwassene en dan ben je halfweg 40!

Vroeger als klein meisje duurde een jaar een eeuwigheid!

Als ik jarig was geweest, telde ik alweer af naar een volgende verjaardag en dat duurde me toch lang!

 

Nu ben ik jarig en voor ik het zelf in de gaten heb, ben ik alweer jarig! De dagen vliegen om, de tijd vliegt en lijkt steeds sneller te gaan! Aan de ene kant jammer dat het zo snel gaat, maar voor mij heeft het ouder worden ook echt veel voordelen!

Waar je vroeger een probleem van maakte, merk je nu dat je het langs je neer kunt leggen. Je maakt je niet meer zo druk, zoals je dat als puber of als jong volwassenen deed.

Naarmate je ouder wordt, blijken zaken van vroeger die toen zo belangrijk leken, nu veel minder belangrijk. Tegelijkertijd stel je jezelf vragen die fundamenteler van aard zijn.

Hoewel dit kan verwarren, geeft het tevens ruimte. Ruimte om te leven en andere keuzes dan die van vroeger te maken. Het leven krijgt een andere betekenis.

Als jong volwassene draaide vaak alles om mijn uiterlijk, hoe anderen naar me keken en wat ze van me vonden. Ik vind het fijne van ouder worden dat je steeds meer gaat zien wat in je ogen echt belangrijk is en dat is niet meer de mening van anderen, ook niet meer alleen hoe je eruitziet.

Hoe ouder je wordt, hoe stabieler je emoties zijn. Je bent minder angstig, minder snel boos en je hebt minder praktische zorgen in je leven. Ook ben je minder onzeker over jezelf.

Ik ben op een punt gekomen dat je niet alleen uit het leven wilt halen wat erin zit, maar ook dat je goed doet en met mensen omgaat waar je om geeft in plaats van zoveel mogelijk 'vrienden' en ‘kennissen’ te vergaren om maar ergens bij te horen. Zingeving noemen ze dat.

Je bent bewuster aan het leven, in de wetenschap dat het voorbij kan zijn en voorbij zal gaan en dat je dus zoveel mogelijk moet genieten van kleine dingen en met de mensen waar je om geeft.

Dus ouder worden is helemaal zo erg nog niet!  Hoe ouder, hoe wijzer.

Hakuna matata! Vivre! Vivez la vie!

Gerelateerde artikelen

FemNa40