Aankomen in gewicht in de overgang

Vorige week ontving ik een vraag van Els hoe het kan dat ze zwaarder wordt terwijl ze echt niet méér eet dan anders. Ze schrijft dat het lijkt of ze dik wordt van de lucht.

 

Dik worden van de lucht is een frustratie van veel vrouwen 40+. Herken je dit? De meerderheid van de vrouwen komt ergens tussen de 45 en 55 jaar zo’n 5 kilo aan. Of het kost veel meer moeite om op hun gezonde gewicht te blijven. Ook hier geldt dat het mooie overlevingsmechanisme van ons lichaam in werking is getreden. Heel slim van je lichaam om meer vet vast te houden. Alleen in onze tijd werkt het eerder tegen ons dan vóór ons.

Hormonale veranderingen in de overgang

Ten eerste komt dit door hormonale veranderingen. Op zich is het heel mooi geregeld door de natuur dat je in deze periode meer vet vasthouden. In ons vet wordt namelijk oestrogeen aangemaakt; het hormoon dat door je eierstokken nu juist steeds minder wordt aangemaakt. Aan het eind van de overgang maak je nog niet de helft aan dan daarvoor. Oestrogeen hebben we nodig voor een gezonde huid, stevige botten, goed humeur en een gezond libido.

Helaas hebben we tegenwoordig vaak al teveel vet waardoor deze mooie regeling van de natuur overbodig is geworden. Door dit teveel aan vet kampen veel vrouwen met een oestrogeendominantie (mannen ook trouwens).

Ten tweede door het vertragen van de stofwisseling. Heel normaal bij het ouder worden. Ook mannen hebben hier last van. Simpel gezegd: we verbranden minder energie (calorieën) dan vroeger terwijl we evenveel calorieën binnen krijgen. Dit komt enerzijds omdat onze spierkracht afneemt bij het ouder worden.

Spiermassa verbrandt in rust meer calorieën dan vetmassa. Als je dus veel spieren hebt, verbrand je zelfs tijdens je slaap meer calorieën dan dat je ze niet hebt.

Een vertraagde schildklier komt vaak voor. Anderzijds is een veel voorkomende oorzaak bij vrouwen met een vertraagde stofwisseling het vertragen van de werking van de schildklier. Zo’n 25% van de vrouwen in de overgang heeft hier last van. De symptomen hiervan lijken overigens sterk op overgangsklachten.

Stress heeft ook invloed op je lichaamsgewicht. Door de constante aanmaak van het stresshormoon cortisol schommelt je bloedsuikerspiegel en word je honger- en verzadiginggevoel verstoort. Teveel cortisol zorgt voor vetopslag op de buik. Een tekort aan slaap of een verstoorde slaap heeft ook invloed op je gewicht. Er wordt dan te weinig groeihormoon aangemaakt.

Veel vrouwen in de overgang kampen met slaapproblemen wat hun gewicht niet ten goede komt. Waar het vet gaat zitten op je lichaam verandert ook. Dit vet komt nu vooral te zitten op de buik, taille en borsten. Zelfs als je niet zwaarder wordt zal je lichaamsvet zich toch wat anders gaan verdelen. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen relatief gezien nu méér van het mannelijke hormoon testosteron aanmaken. Van dijen en heupen verplaatst het zich naar boven, tot grote ergernis van de meeste vrouwen.

Kijk naar (iets) te zware mannen: zij hebben wel buikjes, maar meestal geen bovenbenen. Dat krijgen wij ook.

Wat kan je zelf doen?

Stop met te weinig eten en alle diëten. Dit brengt je hormonen nog meer uit balans. Volg mijn aanwijzingen in mijn e-book Eet meer Energie. Let hierbij vooral op het eten van voldoende goede vetten en het verminderen van je koolhydraten.

We zijn veel te bang gemaakt voor vetten, we hebben ze zo hard nodig! Ken het verschil tussen goede en slechte vetten en eet voldoende goede vetten, vooral omega 3 vetzuren (vette vis). Ik heb inmiddels aardig wat vrouwen in de overgang vrij makkelijk zien afvallen door het schrappen van gluten.

Misschien is dit wel de beste tip die ik je kan geven. En verder: geniet van je eten, neem er de tijd voor, eet langzaam, kauw, ruik, proef en geniet! Strijd niet met je lichaam. Sluit er vrede mee. Nu is de tijd.

Start met lichaamsbeweging als je nog niets doet. Zoek een vriendin of partner om samen de sportschool mee in te gaan of samen te wandelen of hard te lopen. Maak er een feestje van. Om botontkalking tegen te gaan en spieren op te bouwen heb je echt beweging nodig. Hiermee versnel je ook je stofwisseling. Overigens is yoga ook prima!

Drink voldoende water/kruidenthee per dag. Je lichaam heeft continu vocht nodig voor allerlei lichaamsprocessen. Drinken is afvoer van afvalstoffen. Voldoende water is je gewicht maal 3 gedeeld door honderd. Dus weeg je 70 kg maal 3 is 210 gedeeld door 100 is 2,1 liter per dag. Water of kruidenthee, al het andere vocht telt niet!

Zorg goed voor je schildklier. Het belangrijkste hierbij is om te zorgen voor vermindering van stress en voldoende ontspanning. Je schildklier heeft namelijk progesteron nodig en dit hormoon maak je steeds minder aan bij het ouder worden.

Bij veel stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan en dit trekt als je progesteron leeg. Er is dan onvoldoende over voor je schildklier. Je schildklier kun je verder ondersteunen met jodium (zit in bv zeezout of kelp). Let hierop als je stopt met brood eten om de gluten te vermijden. In brood zit namelijk jodium. Als je echt denkt dat je een stofwisselingsprobleem hebt overleg dan met je huisarts.

Vitaal Verhalen lezen van Marjolein klik dan op: energiekevrouwenacademie

Gerelateerde artikelen

FemNa40