Welke slaaphouding is het best?

Voldoende slaap krijgen is erg belangrijk, maar wist je dat de manier waarop je slaapt ook van invloed kan zijn op je gezondheid?

Onderstaand kun je lezen over 8 van de meest voorkomende slaaphoudingen en wat die doen voor je lichaam.

 

1. Op je rug, armen aan de zijkant

Op je rug liggen en met je armen langs je zij wordt over het algemeen beschouwd als de beste slaaphouding voor de wervelkolom en het is ook goed voor je nek, zolang je niet teveel kussens gebruikt. Rugslapers hebben de neiging om meer te snurken dan degenen die in een andere positie liggen en daardoor wordt slaapapneu daar sterk mee geassocieerd.

2. Op je rug, armen omhoog

Deze zogenaamde 'zeester' ligging is goed voor de rug. Of je je armen nu rond je kussen hebt of niet. Slapen op je rug kan je ook helpen om rimpels tegen te gaan en het voorkomt ook acne. Slapen met de armen naar beneden kan eveneens leiden tot snurken en problemen geven met maagzuur. Plus, met je armen omhoog liggen kan druk uitoefenen op de zenuwen in je schouders, wat pijn tot gevolg kan hebben.

3. Op je buik liggen

Slapen op je buik kan de spijsvertering verbeteren, maar je moet een manier vinden om te ademen op je kussen. Het kantelen van je gezicht van de ene op de andere kant kan spanning geven op je nek. Slapen op je buik kan ook rugpijn veroorzaken, doordat de kromming van de wervelkolom niet ondersteund wordt.

4. Foetushouding

Slapen in opgerolde positie, zoals een bal, met je knieën opgetrokken en je kin naar beneden, zou comfortabel moeten zijn, maar het kan een aanval doen op je rug en nek. De extreme krul van de foetale positie kan ook diepe ademhaling beperken. Dit buiten beschouwing latend, slapen als een foetus helpt je het meest bij problemen met snurken of als je zwanger bent.

5 . Op een kant, armen langs de zijkant

Wanneer je op je zij slaapt met beide armen naar beneden, wordt de wervelkolom het beste ondersteund in zijn natuurlijke vorm. Dit kan zeker helpen om rug- en nekpijn te verminderen, terwijl het ook slaapapneu vermindert. Het nadeel van slapen op de zij is, dat het kan bijdragen aan veroudering van de huid als gevolg van de zwaartekracht, waardoor rimpels ontstaan en de borsten gaan hangen.

6. Op een kant, armen vooruit gestrekt

Deze positie heeft veel van dezelfde voordelen als genoemd in punt 5, maar het minpunt is dat door vooruit gestrekte armen een beperkte bloedstroom en een druk op de zenuwen ontstaat, waardoor pijn aan schouder en arm krijgt. 

7. Op welke kant slapen

Als je gewend bent om op een kant te slapen, dan maakt het wel uit op welke kant dat is. Slapen op je rechterzijde kan brandend maagzuur veroorzaken en op de linkerzijde kan het de druk op inwendige organen zoals lever, longen en maag verhogen, maar het maagzuur weer verminderen. Ben je zwanger, dan adviseren artsen meestal op je linkerzij te gaan slapen, omdat dit de circulatie voor de foetus kan verbeteren.

8. Extra kussen ondersteuning

Ongeacht welke slaaphouding je ook verkiest, het is zeer waarschijnlijk dat je een betere nachtrust kunt krijgen met minder pijn in de ochtend door het aanvullen van je lichaam met een extra kussen.

  • Rugslapers kunnen een klein kussen onder aan de boog van de wervelkolom leggen.
  • Zijslapers leggen een kussen tussen hun knieën.
  • Buikslapers leggen een kussen onder hun heupen om de gewrichten te ondersteunen en te zorgen voor volledige, pijnvrije ontspanning.

Een goede nachtrust gewenst!

FemNa40