Zorg voor een goede nachtrust

Heb je ook wel eens van die dagen dat je jezelf voorbij loopt?
De stress levels vliegen omhoog en je moet nog zoveel doen!
En dan lekker slapen? Dacht het niet. Woelen, piekeren, warm, koud.

Dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. En die nachtRUST hebben we nodig. In deze periode heelt het lichaam o.a. onze weefsels en verwerken de hersenen de prikkels van de dag.

In slaap ontspannen de spieren zich, hartslag en ademhaling vertragen. Om goed en optimaal te functioneren hebben we dus voldoende slaap nodig.

 

Waarom slaap je niet lekker?

De reden dat je de slaap niet kunt vatten, kan met een heleboel factoren te maken hebben. Je omgeving (de slaapkamer ligt aan de straat kant, herrie), temperatuur (te warm/te koud bijvoorbeeld als gevolg van de overgang), je bent oververmoeid (zoveel dingen op een dag 'moeten'), je ligt niet lekker vanwege een slecht/oud bed en niet minder belangrijk piekeren (baan, toekomst, wat te doen?).

Bij piekeren blijven negatieve gedachten maar in je hoofd malen, totdat ze je hele lichaam hebben overgenomen. Je kunt niet meer slapen, doordat negatieve energie door je lichaam stroomt.

Wat kun je doen?

Neem je nachtrust en je slaapkamer onder de loep. Wat valt er te verbeteren? Een fijne, rustige slaapkamer is al makkelijk te realiseren. Je eigen gedrag kan de diepte van je slaap flink beïnvloeden.

Dus vraag je af: waar pieker ik over en wat is de eerste stap naar een oplossing. Je zult zien dat er al een grote last van je schouders valt.

Tips

 • Zorg dat je lichaam moe is. Ga lekker hardlopen, naar de sportschool. Een activiteit die jij leuk vindt! En het liefst natuurlijk in de buitenlucht.
 • Ga op vaste tijden naar bed.
 • Slaaprituelen zijn prima.  Een warme douche en nog een beetje lezen voor het slapen gaan.
 • Vermijd ’s avonds spanningen. Geen ruzie, spannende films of heftige discussies.
 • Kijk eens naar je slaapkamer:
  - Zorg voor een goed matras en een hoofdkussen dat nek en schouders ondersteunt.
  - De slaapkamer moet voldoende donker en stil zijn. Open het raam voor frisse lucht en rook er niet.
  - Draai de wekker zo, dat je er niet steeds op kunt kijken.
  - Het is niet de bedoeling dat je in je slaapkamer veel andere dingen doet dan slapen. Seks is prima, dit brengt ook
    ontspanning. Activiteiten als tv-kijken, sms-en, app-en horen niet thuis in de       slaapkamer.
 • Wanneer je de slaap niet kunt vatten, stap uit bed om iets anders te doen. Ga lezen of doe iets anders waar je moe van wordt. Zo blijft je bed een ding om in te slapen en niet een ding om in wakker te liggen.
 • Een MASSAGE geeft ontspanning. Lavendel- en rozemarijnolie zijn daar uitermate geschikt voor.
 • En als laatste, maar ook heel belangrijk: haal ADEM. Bij elke uitademing laat je alle hectiek van de dag los. Bij elke inademing voel je hoe je lichaam ontspant en voel je hoe je wegdrijft in een heerlijke relaxte slaap.

Hoe is het met jouw slapen? Laat je reactie hieronder in de comment achter.

Een heerlijk nachtrust toegewenst!

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiƫnten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40