Lachend calorieën verbranden

Calorieën verbranden door eenvoudigweg te lachen? Kan dat wel? 

Lachen is positief, dat hebben we wel eens gehoord. Ik ben heel blij dat er meer en meer onderzoek naar gedaan wordt.

 

Omdat de meeste studies humor gebruikten om de lach op te wekken, zijn die studies echter eenzijdig. Gelukkig wordt er inmiddels ook onderzoek gedaan naar lachen zonder reden, de 'fake it until you make it lach'.

Een tijdje geleden werden de resultaten van een onderzoek van de universiteit van Exeter
(Cornwall, Groot Britannië) gepubliceerd. Gelukkig is het samengevat in dit leuke filmpje.

Het onderzoek richtte zich op het verschil tussen 10 minuten fietsen en 100 keer lachen, gemeten in verbrandde calorieën.

Kun je raden wat de uitkomst is?

Wat vind je ervan? Denk je dat het klopt? Er zijn verschillende onderzoeksresultaten bekend.

  • Maciej Buchowski (onderzoeker Vanderbilt Universiteit) ontdekte dat een mens met 10-15 minuten lachen ongeveer 50 kilocalorieën verbrandt. Dit is vergelijkbaar met het aantal calorieën in een stukje chocola.
  • William Fry (psychiater en onderzoeker Standford Universiteit) zegt dat zijn hartslag na 1 minuut lachen net zo hoog als als pas na 10 minuten roeien op de roeimachine in de sportschool.
  • Dr. Madan Kataria (grondlegger van de lachyoga) zegt in een van zijn artikelen over het verliezen van calorieën bij het lachen o.a. het volgende:

 

Lachyoga en gewichtsverlies of verbranden van calorieën

'Veel mensen komen elke dag naar de lachclubs, speciaal in India waar lachclubs ook dagelijks hun routine doen. Er zijn mensen die over een periode gewicht zijn verloren na het deelnemen aan de lachclubs. Dit kan veroorzaakt worden door andere factoren (dan de lach zelf) zoals deelnemen aan andere oefeningen als wandelen en yoga.

Een andere factor die onze eetgewoonten beïnvloed zijn onze gedachten of onze staat van zijn. Onder stress of in een depressieve staat zijn mensen geneigd meer te eten om het tekort aan iets in hun leven te compenseren. Een positieve mentale staat heeft invloed op onze gewoonten en onze gedachten waardoor het gemakkelijker wordt om trek en eetpatronen te controleren.'

Het onderzoek van Maciej Buchowski wordt vaak aangehaald. Ook verschillen de getallen daar inmiddels,
maar het komt overeen met wat ik hierboven vermeld heb.

Je kunt natuurlijk niet zomaar zeggen dat je van lachen afvalt of dat je calorieën verbrandt. Maar wat is er nu leuker dan lachen en je goed voelen, je plezierig voelen, je trek in gezond eten verbeteren en snoeplust verminderen?

Wat vind je van dit filmpje? Schrijf jouw opmerkingen hieronder in het commentaarveld. Dank je wel.

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40