Genieten – laat het toe!

In het meinummer van de Libelle is een gelukstip van mij gepubliceerd: 'Laat het toe' in de 'De grote voel-je-goed Gids' – positiever leven in 5 minuten. Het duurt wel ietsje langer om te kunnen genieten. Je moet toch minimaal een kwartiertje vrijmaken om bijvoorbeeld te mediteren, wat je een positieve gemoedstoestand oplevert. Pas als je dit goed beheerst, kun je ook van het ene op het andere moment overschakelen naar een goed gevoel.
Mijn gelukstip in de Libelle eindigt met de volgende zin: 'Het is belangrijk om er bewust tijd voor vrij te maken en je er ook aan te houden, want in drukke tijden sneuvelt tijd voor jezelf het eerst. Terwijl je het dan juist zo hard nodig hebt".

En juist dat tijd ervoor maken is het probleem. Niet alleen omdat wij het zo druk hebben met de kinderen, het werk en het huishouden, maar ook omdat wij (vooral wij vrouwen dan) ons vaak met onze eigen behoeftes helemaal achteraan zetten. Eerst moeten alle anderen gelukkig zijn, voordat ik een keer aan de buurt ben. Jammer, want dat is een programmering voor ongelukkig zijn. Zo handig en tijdbesparend het op het moment ook lijkt, je kunt niet je behoeften blijven negeren.

Je gaat de strijd aan met iedereen op je werk, op de school van je kinderen om op te komen voor anderen, je gezin of je carrière, gewoon omdat het moet. De prijs die je betaalt: overspannen raken, burnout, depressie, ongelukkig zijn, relaties die stuk gaan aan verwijten of niet met elkaar kunnen communiceren en het missen van samen te genieten.

STOP! Laat los en geniet. En het lijkt misschien als een wonder, maar de wereld stoort dan niet in. In tegendeel: iedereen kan even relaxen en alles verloopt ineens op rolletjes.

Het enige wat je ‘moet’ doen is tijd reserveren om leuke dinge doen. Dit lukt het beste als je een ritueel ervan maakt: je qualitiy time voor jezelf heeft dan een vaste plek in je dagelijks leven. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor andere zorgen.

Een paar voorbeelden om tijd voor jezelf te reserveren, per dag:

  • 15 minuten meditatie in de ochtend of avond
  • 30 minuten wandelen, fitnessen of yoga
  • 30 minuten tijd zonder iets specifieks te doen
  • 20 minuten voor gesprek met jouw partner
  • 30 minuten lezen op de bank
  • Lach

1 x in de 3 of 6 maanden:

  • Plan een ‘verwen’dag met een vriend/vriendin of met je partner. Spreek samen af wat je wilt doen.
  • Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Variatie zorgt voor meer geluk.
  • Daag jezelf uit. Kom uit je comfort zone en je leven wordt spannender.

Geluk is een holistisch gevoel. Jij bestaat immers uit lichaam, geest en ziel.

Zorg voor alle 3 goed en het leven lacht je toe.

Gerelateerde artikelen

Gelukkig gezond!

Door:

Veel mensen noemen gezondheid als de belangrijkste voorwaarde voor hun geluk. Uit onderzoek blijkt echter dat gezondheid niet erg voorspellend is voor geluk en dat ernstig zieke mensen minder ongelukkig zijn.

Lees verder

FemNa40