Gezonde gedachtekracht

Gelukkig blijft de aandacht voor gezonde voeding de laatste jaren enorm. We beginnen ons eindelijk te beseffen dat we ons lichaam iedere dag opnieuw weer moeten opbouwen met de bouwstoffen die we door middel van onze voeding binnenkrijgen. Als je er bagger instopt kan je op den duur bagger verwachten.

 

De voeding die we in onze mond stoppen speelt een belangrijke rol als het gaat om onze gezondheid maar er is méér dan alleen fysieke voeding. We onderschatten vaak de kracht van onze gedachten. Wist je dat er placebo operaties zijn gedaan, die net zo goed bleken te werken als echte operaties?

Ons hoofd en ons lichaam zijn één geheel

Een vriend van me vertelde me ooit dat in het leger een soldaat, niet zijnde een arts, alleen officieel mag vaststellen dat iemand dood is, als het hoofd van de persoon duurzaam is gescheiden van de romp. Met nadruk op het woordje duurzaam. Alsof er ook hoofden niet duurzaam gescheiden kunnen zijn van een romp. Kortom: als je hoofd niet langer aan je romp vastzit, zit je in de problemen. Blijkbaar horen ze onlosmakelijk bij elkaar. Toch maakt de reguliere geneeskunde al sinds het vroege begin een groot onderscheid tussen ons hoofd en ons lichaam. Als je lichaam niet goed voelt, ga je naar een arts. Als je hoofd niet goed voelt, kom je terecht bij een psycholoog of psychiater. Blijkbaar vraagt dit laatste om een heel andere behandeling. Als je daar eens goed over nadenkt, is dat eigenlijk raar.

Voeding heeft absoluut invloed op je hoofd

Iedereen die wel eens een glaasje alcohol teveel heeft gedronken weet dat dit de dag erna effect heeft op je hoofd. Briljante oplossingen bedenken voor een probleem zit er dan even niet in. Andersom werkt het ook: als je wel eens een 3-daagse sapkuur of een darmspoeling heb gedaan, dan weet je dat je hier heel opgewekt van kan worden. Maar er is meer. Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze hersenen gevoelig zijn voor voeding. Dagelijks voldoende water drinken alleen al zorgt ervoor dat je je hersenen fit blijven en op scherp blijven staan. Ook is bekend dat omega 3, dat vooral in vette vis voorkomt maar ook in o.a. lijnzaad, nodig is om onze hersenen gezond te houden. De hersenen waarmee we denken, onze neo cortex, is ontwikkelt in de tienduizenden jaren dat onze vroege voorouders aan het water woonden en rijkelijk vis konden eten. Toen is ons bewustzijn ontstaan, dat ons onderscheidt van alle andere zoogdieren. Omega 3 is dus belangrijk hersenvoedsel. Er is dan ook veel onderzoek gedaan naar de invloed van omega 3 bij depressieve klachten of zelfs psychoses. Iedere keer weer blijkt dat het gebruik van voldoende omega 3 een positieve invloed heeft op depressieve personen. Heb je last van depressieve klachten? Het is dan echt de moeite waard om eens goed naar je voeding te kijken!

De documentairemaker Morgan Spurlock at als experiment eens 30 dagen lang op uitsluitend voedsel van McDonalds. Behalve dat hij er dik van werd, werd hij er bij tijd en wijle ook behoorlijk depressief van. Hij maakte hiervan een interessante film: Super Size Me.
Interessant, maar niet een film om vrolijk van te worden.

En met je hoofd heb je invloed op je lichaam

We weten ook allemaal dat het andersom ook werkt. Verliefd worden kan je van de een op de andere dag een enorme boost energie geven. Ik heb diverse malen mijn huis een super-schoonmaak-opruim-opknap-verfbeurt gegeven in zo’n toestand van geestelijke én lichamelijk euforie. Begon ik met het schoonmaken van een keukenlaatje, dan eindigde ik met het witten van het plafond! Blijkbaar gebeurt er iets in je fysieke lichaam terwijl er alleen maar iets in je hoofd gebeurt: verliefd zijn geeft vleugels van energie.

Als je streeft naar zo gezond en vitaal mogelijk oud worden, is het natuurlijk interessant om eens te kijken of je, naast gezonde voeding en voldoende beweging en ontspanning, ook met je hoofd nog een positieve invloed kunt uitoefenen. Met andere woorden: kunnen we ons hoofd inzetten voor onze gezondheid en vitaliteit?

Placebo’s werken vaak tegen allerlei ziektes

Placebo komt uit het Latijn en betekent zoiets als: ik zal behagen. Ieder nieuw medicijn dat op de markt wordt gebracht moet worden getest ten opzichte van een placebo: vaak een suikerpil. De proefpersonen en vaak ook de behandelaars krijgen niet te horen wie het medicijn heeft gekregen en wie de suikerpil. Doorgaans heeft een suikerpil bij zo’n derde deel van de deelnemers een positief effect. Als het medicijn eenzelfde beeld laat zien mag het niet op de markt worden gebracht. Het is dan namelijk niet beter werkzaam dan een placebo. Dit schijnt overigens heel vaak het geval te zijn. Is dat niet vreemd als je hier eens goed over nadenkt? Want wat heelt er nou? Het medicijn of de placebo? Blijkbaar kunnen ze het allebei en vaak ook nog in gelijke mate! Is er dan niet een andere heelmeester aan het werk waarbij het niet uitmaakt of je een suikerpil of een medicijn gebruikt?

Deze placebo-operatie werkte net zo goed als een echte operatie

Het werd pas echt interessant toen ik stuitte op het onderzoek van J.B. Moseley. Zijn onderzoek voldoet aan de gouden standaard van wetenschappelijk onderzoek: klinisch, placebo gecontroleerd, dubbel blind, gerandomiseerd én gepubliceerd in een vooraanstaande tijdschrift: de New England Journal of Medicin. Mosely is een bekend orthopedisch chirurg met als specialisatie knieklachten als gevolg van osteo-artrose. Vaak zijn deze pijnklachten het gevolg van veroudering van het gewrichtskraakbeen. Let op! De helft van zijn patiënten kreeg een normale knieoperatie. De andere helft kreeg in werkelijkheid slechts drie sneetjes in hun knie maar konden op een scherm “hun” knieoperatie volgen. Dit scherm liet echter een eerder opgenomen video zien van een echte knieoperatie. Er werd zelfs met water geknoeid om te doen alsof het om een echte operatie ging. De drie kleine sneetjes werden tot slot gehecht.

Wat bleek? Een derde van de patiënten die de echte operatie had ondergaan meldde naderhand dat ze geen belemmeringen en pijnklachten meer hadden. Dat had men wel verwacht. Maar de groep patiënten die de nep-operatie had ondergaan, meldde hetzelfde resultaat!  En ze deden het zelfs beter want zij waren eerder helemaal pijnvrij dan de geopereerde groep; waarschijnlijk omdat ze niet het trauma van de operatie hadden opgelopen. Kortom: patiënten genazen van hun pijnlijke knie, veroorzaakt door ouderdomsartrose, alleen al omdat ze DACHTEN dat ze waren geopereerd.

Onderschat nooit de kracht van je gedachten

Natuurlijk weet ik ook wel dat deze placebo werking niet bij alle operaties zal werken. Maar is het boeiend of niet? Blijkbaar hebben alleen al onze gedachten een sterke invloed op ons lichaam. Ze kunnen ons zelfhelend vermogen wakker schudden en zijn werk laten doen. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige zogenaamd ongeneeslijk zieke personen nog jarenlang in goede gezondheid kunnen leven. Iedere arts kent hier voorbeelden van en ze snappen er niets van. Het valt buiten het boekje van wat ze hebben geleerd.

Ik denk dat onze gedachten, onze emoties en vooral ook onze overtuigingen veel meer helende kracht hebben dan we tot nu toe hebben aangenomen. Hoe kunnen we dit nu zelf inzetten zonder afhankelijk te zijn van een placebo? Ofwel: hoe creëren we onze eigen placebo’s? Dit is een vraag die mij mateloos boeit en waar ik nog niet echt een helder antwoord op hebt. Ik weet wel dat ons zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd als onze hormonen in balans zijn. Daarom is de hormoonbalans zo belangrijk. Dit kan je bereiken door gezonde voeding en gezonde beweging die bij jou past. Dit kan je ook bereiken door voldoende ontspanning, want stress brengt je hormonen zeker uit balans. En ik denk ook dat je dit kan bereiken door eens goed te kijken naar je overtuigingen.

Welke overtuigingen leven er in jouw hoofd?

We zijn allemaal gaan geloven dat we zwakker en ongezonder worden naarmate we ouder worden. En dat zou dan al beginnen ergens rond onze 40ste! Wat zou er gebeuren als we deze overtuiging konden loslaten? De oude Chinese geneeskunde leert ons dat vrouwen op hun 60ste pas op hun hoogtepunt zijn, ook fysiek! Andere oosterse tradities zoals het Taoïsme, vertellen ons dat je helemaal niet hoeft af te takelen als je ouder wordt als je tenminste leert hoe je gebruik kunt maken van de oerkracht waaruit je aanvankelijk bent ontstaan. Deze traditie verhaalt ons van mensen die in redelijke gezondheid véél ouder zijn geworden dan 100 jaar. Stel dat het waar is? Stel dat onze westerse overtuiging dat de mens rond zijn/haar 85ste wel zo’n beetje “op” is, een verkeerde overtuiging is. Stel dat je ervoor kiest om deze overtuiging los te laten? Wat zou er dan gebeuren?

Voed jezelf met gezonde overtuigingen

Ik voed mijzelf graag met deze positieve overtuigingen. Daarom “omring” ik mijzelf graag met vrouwen die me laten zien dat vrouwen 60+, 70+ en zelfs 80+ nog volop gezond en enthousiast in het leven staan. (Wat overigens niet wil zeggen dat ze niet hier en daar wat klachten kunnen hebben.) Als ik mooie filmpjes tegenkom met deze vrouwen dan zet ik ze in mijn kennisbank met inspirerende video’s.

Een van mijn grote inspiratiebronnen is Ruth Heidrich. Kom jij mooie filmpjes tegen laat het me dan weten dan zet ik die erbij.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

energiekevrouwenacademie.nl

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40