Heb jij goede voornemens?

Elk nieuw jaar weer zijn er mensen die zich van alles en nog wat voornemen. De zogenaamde 'goede voornemens'. 

Heel veel slagen daarin, maar vaak het leeuwenaandeel gooit er na een tijdje weer met de pet naar. We starten altijd heel fanatiek, maar om dat vol te houden heb je veel discipline nodig.

Wat zijn die goede voornemens zoal? De twee meest voorkomende zijn: Afvallen en meer bewegen en stoppen met roken.

Afvallen en meer bewegen

Gezond eten en voldoende bewegen daar gaat het om bij het afvallen. Hoe is jouw manier van eten en is dit wel wel in balans met hoeveel jij beweegt?

Fietsen en afvallen is een goede combinatie, zeker voor degenen die kampen met een groot overgewicht. 
Met een uurtje fietsen per dag verlies je zo'n 600-700 calorieën. Bovendien is fietsen niet belastend voor je lichaam. Als je het rustig opbouwt en op een rustig tempo fietst, heb je maar weinig kans op blessures, die met sporten als hardlopen, bodysteppen of bodypumpen wel kunnen optreden.

Hardlopen is ook een hele goede manier om gewicht te verliezen. Maar hoe begin je dan? Als je zomaar begint met hardlopen kan het snel demotiverend werken, omdat je lichaam het hardlopen niet gewend is. 
Probeer iedere week drie keer te trainen, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag, zodat je lichaam tussendoor altijd een dag heeft om te herstellen. Een beginner start met ongeveer 20-30 minuten. Naarmate je vordert in het hardlopen, kun je de tijd geleidelijk aan opvoeren.

Stoppen met roken

De verslaving aan nicotine is de belangrijkste reden waarom mensen blijven roken en daarom is het moeilijk hiermee te stoppen. Het is dus belangrijk dat je dit goed voorbereidt. Kies een stopdatum en bedenk wat je gaat doen bij moeilijke situaties. Bedenk hoe je omgaat met ontwenningsverschijnselen.

Kies een manier die bij je past. Praat en lees erover. Gebruik ondersteuning en eventueel hulpmiddelen/
medicijnen. Je huisarts kan je hierbij begeleiden. Kies een gunstig tijdstip wanneer je niet te veel aan je hoofd hebt en genoeg afleiding.

Stop in één keer. Uit onderzoek blijkt dat dit beter lukt dan wanneer je stopt door langzaam te minderen. 
Zorg ervoor dat alle rookwaar uit je huis is op de dag dat je besloten hebt te stoppen.

Maak een lijstje van alle mogelijke momenten waarbij je naar een sigaret verlangt. Probeer alcohol te vermijden, want onder invloed van alcohol is het veel moeilijker om nee te zeggen tegen roken.

Andere goede voornemens zijn:

  • Minder drinken
  • Een baan zoeken
  • Minder geld uitgeven
  • Schuld afbetalen
  • Meer quality time met je familie/vrienden

Heb je goede tips die jou er doorheen geholpen hebben, zet die dan in een comment onder dit artikel,
zodat anderen er een voorbeeld aan kunnen nemen.

Ga ervoor als je de knoop hebt doorgehakt. Veel succes gewenst! 

FemNa40