Geef je haar een 2e kans

De lichaamstemperatuur van dieren wordt beschermd door haar en heeft daardoor een beschermende functie.

Het hoofdhaar van de mens daarentegen heeft vooral een esthetische functie.

 

De een heeft veel haar, de ander juist heel weinig. De een knipt het kort, de ander laat het juist zo lang mogelijk groeien. De hoeveelheid haar die we hebben, is echter van minder groot belang dan de kwaliteit. Ons haar vertelt ons namelijk wel iets belangrijks, het is in feite een weerspiegeling van onze innerlijke gesteldheid.

Zacht en glanzend haar duidt op een gezond lichaam. In die zin is de kwaliteit van ons kapsel een goede indicator voor de gezondheid van ons lichaam.

Haaruitval

Wanneer er sprake is van overmatige haaruitval kan dit verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg voor kaalheid, in dat geval zal je ermee moeten leven dat het hoofdhaar geleidelijk verdwijnt of een behandeling moeten ondergaan om door middel van bijvoorbeeld transplantatie het haarverlies te compenseren.

Erfelijke factor

Is er geen sprake van erfelijke kaalheid, dan kan een haarziekte de oorzaak zijn van haarverlies. 
Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen in het gebied rond de haarwortels, die de haargroei verstoren. Ook een stoornis in de schildklier kan een oorzaak zijn van haarverlies, evenals stress, het gebruik van bepaalde medicijnen en gebrek aan bepaalde vitaminen en/of mineralen.

Dreadlocks en vlechten

Ook de manier waarop we met ons haar omgaan, is van invloed op de kwaliteit van ons kapsel. Zo is bijvoorbeeld bekend dat mensen die dreadlocks of vlechten te strak in het haar aanbrengen later te maken krijgen met haaruitval. In dat geval wordt er teveel kracht op de haren uitgeoefend, waardoor problemen ontstaan.

Juiste shampoo

Soms kan een haarziekte relatief eenvoudig worden verholpen. Alleen al het gebruiken van een andere shampoo kan soelaas bieden. Raadpleeg een dermatoloog om te bepalen of hier de oplossing van het probleem kan liggen of stel een vraag aan onze specialisten op de site.

Voedingspatroon

In andere gevallen kan aanpassing van het voedingspatroon of de leefstijl al een heel verschil maken.
Onthoud dat ons hele lichaam baat heeft bij gezond leven, dus ook ons kapsel.

Chemokuren

En dan zijn er nog de situaties waarin haarverlies onvermijdelijk is. Mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan krijgen ermee te maken. Haarverlies kan emotioneel voor de nodige problemen zorgen,
maar gelukkig zijn daarvoor goede oplossingen beschikbaar.

Haar doneren

Er is zelfs een landelijke haarbank, waar haar kan worden gedoneerd dat vervolgens wordt gebruikt voor het maken van haarwerken. Daarom zijn wij afhankelijk van mensen die hun afgeknipte haar willen doneren.

Wil jij jouw haar afknippen of heb jij nog een staart in de kast liggen? Wij ontvangen deze graag.
Deze haarwerken worden kostenloos aangeboden aan financieel minder bedeelde vrouwen met borstkanker.
In heel Nederland zijn kapsalons die gratis of met een korting van 50% knippen wanneer men het haar wil doneren.

Een overzicht van deze kapsalons is op de website www.haarstichting.nl te vinden.

www.lijfengezondheid.nl

FemNa40