Haaruitval, niet alleen een mannenkwaal

Kaalheid en het verliezen van je haren komt niet alleen bij mannen voor. Ook veel vrouwen vinden haren in het putje na het douchen of 's ochtends op het kussen.

Kaalheid is alles behalve sexy, maar waardoor verliezen sommige vrouwen zoveel haren?

 

Een van de grootste oorzaken van het verliezen van haren bij vrouwen is de overgang. Tijdens de overgang dalen de oestrogenen in het bloed en hebben vrouwen een relatief hoger testosteronspiegel. Testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT); dit laat de haarfolikels verschrompelen waardoor er geen haren of alleen heel dunne haren kunnen groeien.

Andere oorzaken van haaruitval zijn

  • Stress Door stress komen meer haren in de rustfase en verlies je meer dan de normale 50 tot 100 haren per dag.
  • Medicatie Veel medicijnen hebben haaruitval als mogelijke bijwerking. Bloedverdunners, cholesterolverlagers en antidepressiva zijn een voorbeeld hiervan.
  • IJzertekort Haren worden dunner en verliezen glans. Door ijzertekort komt er te weinig zuurstof bij de haarfolikels en vallen ze uit.
  • Bevalling Door hoge oestrogeenspiegels blijven de meeste haren langer in de groeifase zitten tijdens de zwangerschap. Hierdoor krijg je vaak een dikke bos haar. Na de bevalling dalen de oestrogeenspiegels en komen veel haren tegelijk in de rustfase, hierdoor vallen de haren uit.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om haaruitval tegen te gaan. Het belangrijkste is preventieve verzorging. Gebruik speciale haarverzorgingsproducten tegen haaruitval, verf kwetsbaar haar niet,
eet ijzervolle producten zoals groenten, vlees, vis en graanproducten en vermijd stress.

Mocht het haar al uitvallen dan is een transplantatie een effectieve oplossing. Hierbij wordt huid met gezond haar geplaatst op de kale plekken.

Gerelateerde artikelen

Ben jij blij met je kroeshaar?

Door:

Andrélon en Myblackhair.nl vroegen aan ruim 350 vrouwen naar de ervaringen met hun kroeshaar. Wist je dat 98% van de vrouwen met kroeshaar niet van haartype zou willen ruilen?

Lees verder

FemNa40