Last van statisch haar?

Met het koude weer wil het haar nog wel eens statisch zijn. Dat is best lastig, want als het haar rechtop staat is dat ook een vreemd gezicht.

Bovendien is er vaak geen land mee te bezeilen!
Wat doe je als je haar statisch is en je wilt het in model brengen? 

Door de kou, warmte van de föhn, droge lucht binnen…, droogt je haar uit en daardoor raakt het eerder statisch geladen.

 

De mogelijke oorzaak van statisch haar komt vaak vooral doordat het haar droog is. Een droge en koude winterlucht is één van de oorzaken dat haar uitdroogt. Als je haar dan ook nog eens statisch is, zul je de droogte moeten bestrijden.

Voorkomen van droog haar

Zorg ervoor dat er in huis niet een te droge lucht is. Ventileer goed en zorg dat je de waterbakjes aan de verarming goed gevuld houd met water. Eventueel is een luchtbevochtiger ook een oplossing. Neem ook planten in huis, deze zuiveren de lucht.

Koude lucht is niet al te best voor het haar. Bescherm je haar met een hoed, petje of muts, zodat het niet al te zeer uitdroogt. Haal een borstel door je haar voordat je een muts op zet. Zet je muts tegen de haarrichting in op je hoofd. Zodra je het petje afdoet, borstel je het weer terug. Zo behoud je haar volume.

Qua verzorging is het van belang om kwalitatief goede en vooral vochtinbrengende producten te gebruiken om je haar mee te verzorgen. Conditioners gebruik je na iedere wasbeurt. Gebruik één keer per week een vochtinbrengend masker.

Volg de instructies op de verpakking en gebruik niet teveel product. Volgens sommige kappers kan dit juist statisch haar in de hand werken. Het is even uitproberen hoe jouw haar hier op reageert.

  • Gebruik bij voorkeur geen haarproducten die alcohol bevatten. Alcohol droogt je haar uit.
  • Gebruik een specifiek haarproduct dat statisch haar tegengaat.
  • Kam je haar met een houten kam of een borstel van echt haar.
  • Behandel je haar met zachtheid, dep je haar na het wassen droog. Wrijven zorgt voor frictie en kan het haar, eenmaal droog, meer statisch maken. Probeer ook eens je haar te drogen met antistatisch doekjes.
  • Een beetje olie of wax kan ook helpen om je springerige haardos in bedwang te houden.
  • Je haar was nog niet statisch toen je je muts opdeed, maar nu je hem afdoet... Honderden haren staan rechtovereind. Om dit te voorkomen, spray je haarlak in je muts of op je sjaal. Zo kun je jezelf veilig in- en uitpakken.
  • Niets bij de hand? Maak je handen nat met water en maak daarmee je haar lichtjes vochtig. Dit helpt echter maar heel even.
  • Mocht je handcrème in je tas hebben, verdeel dan wat over je handen tot het bijna is ingetrokken. Ga daarna met je handen door je haar en alle haren zitten weer op hun plek.

 

Het klinkt misschien vreemd, maar soms kan het helpen om met een antistatisch doekje zachtjes over je haar te wrijven. Houd een doekje in je tas, zodat je er op elk moment van de dag je 'elektrische lokken' mee kunt kalmeren.

 

Foto

Gerelateerde artikelen

Ben jij blij met je kroeshaar?

Door:

Andrélon en Myblackhair.nl vroegen aan ruim 350 vrouwen naar de ervaringen met hun kroeshaar. Wist je dat 98% van de vrouwen met kroeshaar niet van haartype zou willen ruilen?

Lees verder

FemNa40