Happy feet

Een vervelende voetaandoening is kalknagels,
zeker nu de zomer voor de deur staat.

Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd. Dit is niet gevaarlijk, maar ontsiert de voeten.

Kalknagels worden bruin of geelwit en vertonen streepjes. Ze worden dik en groeien niet meer normaal in de lengte.

 

Oorzaak van ontsierde voeten

Eén van de oorzaken is het dragen van sportschoenen of knellende schoenen. De nagels kunnen hierdoor beschadigd worden. Het is zelfs zo dat door een te goede hygiëne je vatbaarder kunt worden voor kalknagels. Veel mensen wassen zich veel met alkalische zeep die de huid kan aantasten.

Door de aantasting van de huid kunnen schimmels en bacteriën gemakkelijker binnendringen. Vooral via de voeten, want die hebben vaak het eerst contact met de vloer.

In kleedkamers en douches van sportclubs, sauna’s of zwembaden liggen schimmelsop de vloer die kalknagels kunnen veroorzaken. Door contact met deze schimmels kan voetschimmel of kunnen kalknagels ontstaan.

Als je voetschimmel hebt, is het raadzaam om dit direct aan te pakken, want door voetschimmel kunnen kalknagels ontstaan. Neem daarom altijd slippers mee!

Ontsierde nagels hoeven niet altijd te duiden op kalknagels. Ze kunnen ook geïnfecteerd zijn door een ingegroeide teennagel. Verder kan een nagel, als deze lange tijd beschadigd is en niet goed wordt behandeld, loskomen van het nagelbed.

Dit veroorzaakt net als bij kalknagels verkleuringen. Medicijnen of zalfjes kunnen helpen, maar bij sommige mensen zijn de bijwerkingen heftig.

Als je medicijnen wilt gebruiken, kun je het best eerst overleggen met je huisarts over het gebruik en kijk bij het nemen van medicijnen goed naar de bijsluiter. Naast medicijnen kun je zelf ook bepaalde zalfjes en crèmes aanschaffen. Deze zijn te koop bij een drogist.

Je kunt ook bij een pedicure je nagels laten behandelen met lotions of crèmes. De behandeling begint met het schoonmaken en het frezen van de nagels. Vervolgens is het de bedoeling dat je deze lotions en crèmes thuis ongeveer drie maanden gebruikt.

Eens per zes weken kun je de pedicure voor een controle bezoeken. Veel vrouwen verbergen de nagels door nagelak op te brengen, maar hierdoor sluit je de zuurstof naar de nagel af. Het afknippen kan later pijn doen, omdat de nagels te dik worden om deze af te knippen..

Besmettelijk

Als één famielid last heeft van een kalknagel of een schimmel, is het raadzaam geen badmat in de badkamer te hebben. Dit is een bron van schimmels. Als je gevoelig bent voor kalknagels, dan is de kans aanwezig dat je die op latere leeftijd ook krijgt.

Geef de moed niet op tegen deze strijd. Het is een kwestie van uitproberen om de juiste behandelmethode te vinden.

Wat tips

Azijn schijnt een wondermiddel te zijn. Het verzacht de huid en bestrijdt bacteriën en schimmels dat kan helpen om van kalknagels en voetschimmels af te komen:

  • Neem een teiltje met azijn en water en dompel je voeten hierin. Doe dit gedurende een week elke dag een half uur.
    Na één week zou er al een positief resultaat zichtbaar moeten zijn.
  • Is er geen resultaat zichtbaar dan kun je de azijnkuur voor langere tijd aanhouden. Bij veel mensen met kalknagels is pas na een half jaar tot soms een jaar het probleem opgelost.
    Naast azijn wordt overigens door sommige mensen beweerd dat ook Biotex blauw of groen een helende werking heeft bij voetschimmel of kalknagels.


Andere huishoudelijke middelen die zouden kunnen helpen (de werking ervan is niet bewezen):

  • Knoflook.
  • Gelatineblaadjes in de thee.
  • Citroen (zuur).
  • Scheut Dettol (voetbad).


Wij raden aan om bij de behandeling van kalknagels te beginnen met goedkope huishoudelijke middelen zoals azijn. Deze methode kan afdoende zijn om de schimmel te bestrijden.

Mocht dat niet werken dan kun je verder kijken naar andere producten, maar het is in onze ogen in eerste instantie onnodig om direct veel geld uit te geven aan bepaalde producten.

Laserbehandeling

Revolutionair is de lasermethode. Deze behandeling wordt in Nederland nog niet door alle pedicures gebruikt. De medische benaming is onychomycose. De laser rekent af met hardnekkige schimmels door gebruik te maken van warmte.

Na de behandeling krijg je een zalf mee om te voorkomen dat de schimmel teruggroeit. Houd er rekening mee dat het wel een jaar kan duren voordat je weer een gezonde nagel hebt. Maar het is het wachten waard!

Het is wel belangrijk om te weten dat veel mensen vaak niet zo maar van hun schimmelnagels af zijn. Voor de ene persoon is azijn zoals aangegeven voldoende, voor de andere persoon helpen andere methodes om van schimmelnagels af te komen.

Soms kan een combinatie van inwendig gebruik (medicijnen) en uitwendig gebruik (crèmes en zalfjes) doeltreffend zijn. Kalknagels kan een hardnekkige kwaal zijn. Het is vaak een kwestie van iets vinden dat helpt!

Gerelateerde artikelen

FemNa40